2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzíria lelőtt egy török vadászgépet

Szíria lelőtt egy török vadászgépet


A szíriai hadsereg légvédelme lelőtt egy szíriai felségvizek fölött repülő török vadászgépet pénteken - jelentette be az ország állami hírügynöksége pénteken késő este. A kétfős személyzetet keresik, a török-szíriai viszony még feszültebbé válhat.

vadászgépek

Törökország már korábban jelezte, hogy eltűnt egy F-4 típusú gépe a szíriai partok közelében, de sokáig bizonytalan volt, hogy a szíriai erők lőtték-e le, vagy valami más történt vele.

A szíriai hadsereg egyik szóvivője közölte, hogy nyugati irányból egy azonosítatlan célpont repült be nagy sebességgel, alacsony magasságban az ország légterébe, a légvédelem pedig az ilyen helyzetekre érvényes szabályok szerint reagált - idézte a Szana hírügynökséget a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Miután kiderült, hogy egy török vadászgép van szó, a török és szíriai parti őrség hajói a gép kétfős személyzetének keresésére indultak.

A gép eltűnése után Ankarában válságtanácskozást tartottak a belügyi, a külügyi és a védelmi tárca, a titkosszolgálatok és a hadsereg vezetőinek részvételével. "Törökország határozottan megteszi a szükséges lépéseket" - áll a tanácskozás után kiadott közleményben.

ezo_banner

HIRDETÉS

Egyelőre nem lehet tudni, milyen feladatot teljesített a repülőgép, amely szemtanúk szerint nagyon alacsonyan repült. Törökországot korábban megvádolták azzal, hogy légi felderítéssel segíti a Bassár el-Asszad szíriai elnök hatalmának megdöntéséért harcoló szíriai felkelőket.

Tartani lehet attól, hogy az eset miatt még jobban megromlik a két ország egyébként is feszült viszonya. Törökország több más államhoz hasonlóan fölszólította Asszad elnököt, hogy mondjon le, és eddig több mint 30 ezer szíriai menekültet fogadott be, köztük 12 dezertált tábornokot. Emellett Isztambul adott otthont a múlt héten pedig a szíriai ellenzéki csoportok találkozójának.

 

Forrás: MTI/Origo/HÍR PORT24

 

 

2012-06-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite