2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonSzijjártó Péter nyugalmat és türelmet kér mindenkitől

Szijjártó Péter nyugalmat és türelmet kér mindenkitől


Nyugalomra, türelemre és higgadtságra kért mindenkit az államfő visszavont kisdoktori címe ügyében a miniszterelnök szóvivője a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel.

szijjartosajto


Szijjártó Péter közölte: az alaptörvény azon passzusához tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Arra a felvetésre, hogy körülbelül két hónappal ezelőtt Szijjártó Péter bulvárkacsának minősítette Schmitt Pál plágiumügyét, a szóvivő most azt mondta: "eggyel hátrébb" lépne, mégpedig az alaptörvény január 1-jei hatálybalépéséig, a dokumentum ugyanis kimondja, hogy a köztársasági elnök személye sérthetetlen.


"Azt gondolom, az a helyes, hogy ha a miniszterelnök vagy mi, választott parlamenti képviselők, betartjuk az alaptörvény vonatkozó rendelkezéseit" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Orbán Viktor és ő is ehhez tartja megát, "ha pedig vannak olyan parlamenti képviselők, akik nem tartják magukat ehhez, ez az ő felelősségük". Schmitt Pál kisdoktori címének visszavonásával összefüggésben Szijjártó Péter "nyugalomra, türelemre és higgadtságra" kért mindenkit.


"Majd nyilvánvalóan mindenki el fogja olvasni a csütörtöki döntést teljes egészében, az indoklást is. Lehet, hogy akkor majd más álláspontot fog elfoglalni, mint foglal el most" - mondta. Az Orbán Viktor miniszterelnök és az államfő közötti csütörtök esti állítólagos telefonbeszélgetésről szóló hírekre a szóvivő úgy reagált: a kormányfő és a köztársasági elnök rendszeresen konzultál. Szijjártó Péter azt nem tudta megmondani, hogy valóban beszélt-e telefonon a két vezető csütörtök este, és ha igen, miről egyeztettek.


Arra, hogy Schmitt Pál az elnöki eskütételekor azt mondta, a legjobb hite és tudása szerint becsülettel kíván helytállni, a miniszterelnök szóvivője kijelentette: az államfő ez a mondata "egy nagyon helyénvaló, becsülendő és becsületes mondás", és elnökként eddig ennek tökéletesen megfelelve végezte a feladatát. Szijjártó Péter péntek reggel nyilatkozott a Magyar Televízió reggeli műsorában is.


Arra a kérdésre, hogy ha az LMP kezdeményezi az elnök menesztését, a Fidesz megszavazza-e a határozati javaslatot, a szóvivő közölte: először Schiffer Andrást, az ellenzéki párt elnökét kell megkérdezni, valóban van-e ilyen szándéka, vagy csak "egy kommunikációs lufit eregetett a szokásának megfelelően". Minden feltételes módot tartalmazó mondat lényegtelen a politikában - fűzte hozzá. A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite