2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzlovákia és Magyarország álláspontja messze van egymástól

Szlovákia és Magyarország álláspontja messze van egymástól


Orván-Iveta01A határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól - ezt a két ország miniszterelnöke közölte kedden Pozsonyban a szlovák-magyar megbeszélések utáni sajtóértekezleten.


Orbán Viktor a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség előkészítése kapcsán tett kedden délután hivatalos munkalátogatást Szlovákiában. A mintegy félórás négyszemközti, illetve a nagyjából egyórás plenáris megbeszélések folyamán a magyar EU-elnökség prioritásain kívül a kétoldalú kapcsolatok néhány témája is napirendre került.


"Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, és nem jutottunk közös nevezőre, amelyekben Szlovákia és Magyarország álláspontjai messze vannak egymástól. Ilyen a kettős állampolgárság kérdése" - jelentette ki Iveta Radicová.
Orbán Viktor szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága kérdésében "a két ország álláspontja nagyon messze van egymástól".


Mindkét politikus azonban pozitív fejleménynek minősítette, hogy a szlovák-magyar problémák megvitatására létesült vegyes bizottságok már megkezdték a munkát. A 12 vegyes bizottságból hat már az idén találkozott, míg a többiek a jövő év elején fognak tanácskozni.
Radicová és Orbán megállapították, hogy az energetikai és a regionális együttműködés terén sikerült a feleknek előrelépniük.
"A többi téma, a jövőbeni prioritások nem választanak el, hanem összekötnek minket. A jövő szempontjából több közöset látunk, s egyetértünk abban is, hogy a múlt nem fog minket elválasztani" - szögezte le Radicová.


„Vagy mindnyájan sikeresek leszünk, vagy senki"


A magyar miniszterelnök az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva aláhúzta: a közép-európai országok jövője közös. "Vagy mindnyájan sikeresek leszünk, vagy senki. Minden bilaterális kérdés megoldásakor érdekünk, hogy Szlovákia sikeres legyen. Ugyanakkor abból a feltételezésből indulunk ki, hogy Szlovákia számára is fontos, hogy Magyarország sikeres legyen" - hangsúlyozta Orbán, aki szerint a találkozót "az ésszerűség légköre" jellemezte.
Radicová a találkozón megerősítette, hogy a jövő év első felében hivatalos látogatásra Szlovákiába várja a magyar kormányfőt. Orbán Viktor közölte, hogy a meghívást elfogadta.


Szlovákia és Magyarország kétoldalú energetikai szerződést köt

Szlovákia és Magyarország kétoldalú szerződést köt az észak-déli gázvezeték létrehozásáról - ezt a két ország miniszterelnöke, Iveta Radicová és Orbán Viktor jelentette be keddi pozsonyi megbeszéléseik után sajtóértekezleten.
Orbán Viktor a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség előkészítése kapcsán tett kedden délután hivatalos munkalátogatást Szlovákiában. A mintegy félórás négyszemközti, illetve a nagyjából egyórás plenáris megbeszélések folyamán a magyar EU-elnökség prioritásain kívül a kétoldalú kapcsolatok néhány témája is napirendre került.


"Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés"


A magyar miniszterelnök szerint Közép-Európa sorsa attól függ, hogy képesek leszünk-e megépíteni ezt az észak-déli gázvezetéket. "Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés" - szögezte le a kormányfő.
"Amióta hivatalban vagyok ez a legfontosabb eredmény, amit ilyen téren sikerült elérnünk" - jegyezte meg Orbán Viktor.
Mindkét fél úgy véli, hogy az észak-déli gázvezeték létrehozása növeli a közép-európai országok energiabiztonságát.
A kétoldalú megállapodás alapján a szlovák fél felelősséget vállal a területén épülő gázvezeték befejezéséért, a magyar fél pedig a saját területén épülőért.


"Készen állunk arra, hogy a vezetékek összekapcsolását a lehető legrövidebb időn belül megvalósítsuk. A Szlovák Köztársaság ezután folytatni fogja a kapcsolat kiépítését Lengyelország felé" - jelentette ki Radicová az észak-déli, a Baltikumtól az Adriai-tengerig tervezett vezeték kapcsán.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite