2020. február 18., kedd - Bernadett
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzlovák-magyar határmegbízottak találkozója Ipolytarnócon

Szlovák-magyar határmegbízottak találkozója Ipolytarnócon

 

Ipolytarnócon rendezte meg a határmegbízottak ez évi első munkaértekezletét a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. március 28-án. A 2-es számú határszakasz Nógrád megye és Pest megye határmenti területét választja el a Szlovák Köztársaságtól.

IpolytarnócÖF

A szlovák csoportot a határmegbízott-helyettes, dr. Nagy Károly r. ezredes rendőrségi főtanácsos, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese fogadta. Jelen volt a fogadáson a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részéről dr. Fekete Csaba r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, határmegbízott helyettes.

A meghívásnak eleget téve a fogadáson megjelent JUDr. Miroslav Michalčík alezredes, határmegbízott, a Nyitrai Kerület képviseletében, valamint JUDr. Marian Slobodník ezredes határmegbízott, a Besztercebányai Kerület képviseletében, valamint határmegbízott-helyetteseik és segítőik.

A megbeszélésnek az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területén lévő irodaház egyik különterme adott otthont. A szlovák vendégeket a világhírű természetvédelmi terület bemutatásával köszöntötte a helyszínen Judik Béla, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője. Kifejezte reményét, hogy a vendégek a családjaikkal is ellátogatnak majd Magyarország szlovákiai határának közelében fekvő ősi kincseket feltáró területre.

Dr. Nagy Károly r. ezredes üdvözölte a vendégeket, majd mindkét fél beszámolt a 2012. október 10-én Szlovák Köztársaságban, Topolčanki-n megtartott éves értekezleten meghatározott feladatok végrehajtásáról.

A határmegbízottak megállapították, hogy a feladatok szervezése és végrehajtása a hatályban lévő nemzetközi szerződések, ügyrendi előírásoknak és a korábbi határ- megbízotti találkozón elhangzottak alapján történtek.

Beszámoltak az államhatár rendje fenntartásának érdekében végzett összes határ menti magyar-szlovák közös járőrszolgálat eredményéről. A közös szolgálatok alkalmával ellenőrzésre került több mint hétszáz fő és mintegy 500 gépjármű. Az intézkedések során helyszíni bírság kiszabására több mint ötven esetben került sor. A magyar és szlovák fél részéről egy-egy esetben zárult az intézkedés szabálysértési feljelentéssel.

A magyar és a szlovák fél is megtette a területén előforduló határjelrongálások kivizsgálása érdekében a szükséges intézkedéseket, melyek nagy része a fakitermeléssel járó munkálatok során valósulhatott meg. A határjelek helyreállítása megtörtént.

A magyar hatóság beszámolt arról is, hogy a múlt évben is végrehajtották a határnyiladék tisztítását és karbantartását.

Az értekezlet zárásaként határmegbízottak megállapodtak abban, hogy a gyors információcsere és a közös feladatok ellátása érdekében továbbra is fontosnak tartják a balassagyarmati Közös Kapcsolattartási Hely működtetésén túl a személyes kapcsolatfelvételt is.

A hivatalos rész végeztével a szlovák vendégeket és a fogadó bizottság tagjait Szarvas Imre, a Bükki Nemzeti Park munkatársa kísérte végig az elmúlt idők emlékeit őrző Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területén.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-04-04

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite