2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzlovák-magyar vasutasnap lesz Szécsényben

Szlovák-magyar vasutasnap lesz Szécsényben


Szlovák-magyar vasutasnapot rendeznek Szécsényben szombaton; az eseményre a Nógrád megyei városba érkezik egy páncélvonat, látványos harci jelenetet is láthatnak az érdeklődők, és először mutatják be Szécsény vasútállomásának modulasztalát.

mozdony


Serfőző András, a szervező Ipoly-vidéki Tájvédelmi Egyesület elnöke elmondta: a 3. szlovák-magyar vasutasnap mozdonyparádéval kezdődik a vasútállomáson. A két ország vasúttársaságainak jóvoltából ott lesz Szécsényben egy 661 típusú Kennedy dízelmozdony, a Desiro, a Bz motorvonat és egy nosztalgiaszerelvény, a Vasúttörténeti Parkból pedig Nohabbal vontatott különvonat érkezik.


A helyiek és a vendégek városnéző kisvonatra, a Veresi Gőzösre ülhetnek, majd nézőként látványos harci jelenet részesei lehetnek. Szlovák és magyar szereplők, hagyományőrzők mutatják be a második világháborúban zajlott zólyomi csata eseményeit korabeli fegyverekkel, a bemutató "szereplője" lesz a ritkán látható páncélvonat is.
Egész nap kipróbálhatják a vasutasnap résztvevői a vasúti szimulátort és a kézi hajtányt, három vagonban pedig II. világháborús kiállítást tekinthetnek meg, a tárlat kétnyelvű lesz.
Először mutatják be Szécsény és a közeli Őrhalom vasútállomásának modulasztalait, a veresegyházi Baranyai János Vasútbarát és Modellező Klub munkáit. A korhű, működő kis modellek ötven méter hosszúságú terepasztalon mutatják be az állomásokat.


A Szlovák-magyar vasutasnapokat 2008 áprilisában rendezték meg először, a programmal folyamatosan arra akarják felhívni a figyelmet, hogy politikai szándékon múlik az Ipoly-völgyi vasúti kapcsolatok helyreállítása. Az Ipoly-völgyi vasút a Párkány-Losonc vonalat jelenti. A Szécsényt is érintő Drégelypalánk-Ipolyság közötti 6 kilométeres szakaszt 1961-ben felbontották, ezzel megszakították a térségek közötti gazdasági összeköttetést.


Serfőző András szerint a programsorozat eredményének is tekinthető, hogy szlovák-magyar közös projekt mintegy ötmillió forintot nyert uniós pályázaton egy tanulmányterv elkészítésére, amelyben azt kell bemutatniuk, hogyan állítható vissza gazdaságosan a vasúti kapcsolat.

2010-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite