2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzobrot állítanak a napszámosoknak Rimócon

Szobrot állítanak a napszámosoknak Rimócon


Napszámos órának nevezett szobrot állítanak vasárnap Rimóc községben a mezőgazdasági bérmunkások tiszteletére: az alkotás nemcsak a közterületet díszíti, hanem az időt is mutatja.

napszamos

Képünk illusztráció!


A kőalapra állított bronzszobor egy kapáló napszámos asszonyt ábrázol. Több, Rimócon készített fotó alapján formálta meg Tóth Dávid budapesti szobrászművész, azt a pillanatot megörökítve, amikor a napszámos egyenes derékkal, az ég felé tekintve éppen megpihen munka közben. Az asszony kendővel bekötött feje a palócok következetes zárkózottságát jelképezi, a kezében tartott szerszám nyele pedig napóraként az időt is mutatja - mondta Beszkid Andor, Rimóc polgármestere az MTI-nek.


Hozzátette: a már letűnőben lévő paraszti kultúrának is emléket kívánnak állítani ezzel a szoborral, tisztelegve a mezőgazdaságból élő régi rimóciak előtt. Ugyanakkor, mivel a falusi önellátás megvalósítása, a termények szállítási útvonalának lerövidítése egyre nagyobb teret kap napjainkban, a jövőbe is tekintenek. "A kapa a mezőgazdaságból élő ember egyik legfontosabb szerszáma még ma is. Nem véletlen talán az sem, hogy a szakirodalom több termesztett növényt kapásnövénynek hív" - mondta Beszkid Andor.


A műalkotás terveit zsűriztették, megvalósítására a Nemzeti Kulturális Alap Vizuális Művészetek Kollégiumának pályázatán támogatást is nyertek. A szobor avatása vasárnap lesz, a 11 órakor kezdődő szentmise után. A napszámosok évszázadokon keresztül jellegzetes alakjai voltak a magyar mezőgazdaságnak, amint az elnevezés is mutatja, bérüket naponta kapták kézhez. Régebben többnyire terményt és ellátást, később már inkább pénzt kaptak. A munkaidő hagyományosan napkeltétől napnyugtáig tartott, mind a nyári, mind a téli időszakban. Nemcsak a mezőgazdaság alkalmazott napszámosokat, hanem az erdei munkákon, építkezéseken is dolgoztak emberek napi bérért.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-08-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite