2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzobrot állítanak Förster Kálmánnak Salgótarjánban

Szobrot állítanak Förster Kálmánnak Salgótarjánban


Szobrot állítanak Salgótarjánban az első helyi polgármesternek, Förster Kálmánnak a település várossá nyilvánításának 90. évfordulóján - erről szerdai ülésén döntött a nógrádi megyeszékhely közgyűlése.

Salgótarján


Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester ismertette: az évfordulót emlékévvé nyilvánították, és négy kiemelt rendezvényt jelöltek meg. Ezek egyike, hogy Förster Kálmán születésnapjára, július 29-ére szobrot állítanak, hogy méltó módon megőrizzék a település első polgármesterének emlékét - tette hozzá. Az egész alakos, mészkő szobrot Molnár Péter szobrászművész készíti el 15 millió forintért.


A művet a belvárosban, az úgynevezett Kis főtéren helyezik el. Itt jelenleg Buczkó György üvegből és fémből készült alkotása, a Díszkút, valamint Tar István Fegyvert fogó munkás című szobra áll. Előbbi raktárba kerül, mivel ennek közterületen történő újbóli elhelyezése előtt elengedhetetlen a felújítása és a restaurálása. A Fegyvert fogó munkás szobrát, amelyet a városban "Tanácsköztársaságként" ismernek, a baglyasaljai szoborparkba szállítják, ezt az alkotás állagromlásával és a téren a továbbiakban kialakítandó esztétikai összhatással indokolják.


A felújítandó teret a későbbiekben szintén az első városvezetőről nevezik majd el. Salgótarján nagyközség várossá alakulását Förster Kálmán készítette elő, majd amikor 1922. január 27-én az acélgyári olvasóegylet nagytermében megtartotta alakuló közgyűlését Salgótarján rendezett tanácsú város képviselő-testülete, őt választották meg polgármesterré. Ezt a tisztséget 1944-ig töltötte be.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2012-05-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite