2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonSzociális kiáltványt fogadtak el az MSZP platformjai

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

Szociális kiáltványt fogadtak el az MSZP platformjai


Szociális kiáltványt fogadtak el az MSZP platformjai szombati évindító tanácskozásukon, támogatásukról biztosítva az éhségmenet résztvevőit. A szocialista pártban működő hat platform vezetője közösen számolt be újságíróknak a dokumentumról.

Kiss Péter

Kiss Péter


Kiss Péter, a Baloldali Tömörülés vezetője elmondta: a több megyéből már elindult éhségmenet jogos követeléseinek támogatása mellett hosszabb távú javaslatokat dolgoznak ki. A szociális védelem kiterjesztéséről szóló programjukat várhatóan a jövő héten mutatják be, majd más szakpolitikai elképzeléseikhez hasonlóan társadalmi és politikai egyeztetéseket kezdeményeznek róla.


A most ennek bevezetéseként elfogadott szociális kiáltvány az alkotmány részévé tenné a szociális felelősség érvényre juttatását, progresszív adórendszert szorgalmaz, és előírná, hogy a munkavállalók helyzetét szabályozó törvényeket nem lehet a szakszervezetekkel való egyeztetés nélkül beterjeszteni. A szocialisták bevonnák a társadalombiztosítási alapok felügyeletébe a munkavállalói érdekképviseleteket, a nyugdíjasok, a közmunkások és a munkanélküliek képviselőit.


Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az Orbán-kormány tevékenysége miatt szociális válság alakult ki, a társadalmi különbségek folyamatosan növekednek, a középosztály elszegényedik, az ellátórendszer pedig szűkül. Hozzátette: az MSZP szociálpolitikai programjának legfontosabb eleme a nyomor és a szegénység enyhítése, a foglalkoztatottság növelése lesz. Baja Ferenc, a Szocialista Platform elnöke azt emelte ki, hogy az ország mára három részre szakadt: Kelet-Magyarország nemcsak Budapesttől, hanem az átlagos fejlettségű régióktól is leszakadt, a baloldal feladata ezért e különbségek csökkentése lesz.


Bárány Balázs, a Harmadik Hullám Platform vezetője a fiatalok elvándorlásának megállítását nevesítette céljaik közül, Kertész Krisztián pedig arról beszélt, hogy noha az általa vezetett Ésszerűség és Felelősség Platform általában a liberálisabb gazdaságpolitika mellett szokott érvelni a pártfórumokon, támogatják a most megfogalmazott követeléseket, mivel Magyarországon a társadalmi különbségek nagyobbak, a szociális kiadások viszont alacsonyabbak, mint az Európai Unió legtöbb országában.


A szociáldemokrata platformot vezető Hiller István azt mondta, be kell fejezni az oktatási rendszerben az új Nemzeti alaptantervvel megkezdett "agymosást", száműzni kell a tananyagból a szélsőséges szellemiségű alkotókat, míg Fekete Zoltán, a Népi Platform elnöke annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az MSZP különböző áramlatai együtt dolgozzanak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-02-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite