2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzociálpolitikai koncepció minőségi jövőképpel Salgótarjánban

Szociálpolitikai koncepció minőségi jövőképpel Salgótarjánban

2016. áprilisi ülésén elfogadta Salgótarján komplex szociálpolitikai koncepcióját a város közgyűlése, melyben jövőképként Salgótarján lakói számára a minőségi élet feltételeinek biztosítását, a város élhetőbbé tételét fogalmazták meg.

Salgótarján

A terjedelmes dokumentum rámutat: a helyi szociálpolitikának fontos feladata az esélyegyenlőtlenségek mérséklése, valamint az ebből adódó társadalmi feszültségek - elszigetelődés, kirekesztettség - csökkentése, a szegénységben élők esélyeinek, önálló boldogulásának javítása. A városnak olyan társadalmi, gazdasági kihívásokkal kell szembesülnie, amelyek kezelése kulcsfontosságú lehet a Salgótarján versenyképessége, a lakók jövőbeni helyzete szempontjából.

A tények ismertek. A város lakosságára az elöregedés jellemző, csökken a születések száma, magas az elvándorlás. Növekszik a mélyszegénységben élők száma, egyre több az egyszülős család, a gyermekek, fiatalok egy része példakép, jövőkép nélkül kallódik. A foglalkoztatási szint alacsony, a munkanélküliek száma magas. Jellemző a város lakosságának egy része körében az össze-visszaköltözködés, növekszik az önkényes, jogcím nélküli lakáshasználók, az adósságot adósságra halmozók száma. Ezen problémák mielőbbi megoldása szükséges, és ezek tették indokolttá a komplex szociálpolitikai koncepció kidolgozását, mely átfogó helyzetelemzésre építve megoldási javaslatokkal szolgál a problémák kezelésére.

A koncepció rávilágít a városban működő szociális ellátórendszer hiányosságaira, kijelöli az irányokat egy mindenki számára a minimális biztonságot jelentő szociális védőháló kialakításához, illetve információkat biztosít egyéb fejlesztési koncepciók, programok kidolgozásához és megvalósításához.

Ezek a fejlesztési javaslatok hosszú távon kedvezően befolyásolhatják a város lakosságának jövőjét, segíthetik a hátrányos helyzetű gyermekek, családok felzárkózását.

Az elfogadott dokumentumban rögzítik: a jobb életminőség elérése, a hátrányos helyzetű gyermekek esélyeinek növelése, a gyermekek korai fejlesztése, a szociális problémák megoldása és az ezekhez vezető további célok érdekében a város lakossága számára a tudás, a műveltség fejlesztése jelenti a legfőbb kitörési pontot.

Salgótarján komplex szociálpolitikai programjának letöltéséhez kattintson ide (pdf).

 

Forrás: MTI/NOGRAD242016-05-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite