2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzócska: nincs többé súlyponti kórház

Szócska: nincs többé súlyponti kórház


ST KórházA súlyponti kórház kifejezést el lehet felejteni, a szaktárca a szakmával közösen újrafogalmazza a városi és a megyei kórházak szerepét - jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár Salgótarjánban pénteken, észak-magyarországi körútjának első állomásán. Szócska Miklós szerint az elmúlt évek egészség-politikájának egyik nagy hibája volt, hogy elnevezett intézményeket, de nem határozta meg a feladataikat. Ezt próbálják most helyrehozni a Semmelweis-tervvel.


Rossz döntések, az országos átlagnál nagyobb betegszám, és egyre kevesebb állami támogatás - ez jellemezte az egészségügyet Nógrádban az elmúlt két kormányzati ciklus alatt. A megye egyetlen súlyponti kórháza a salgótarjáni volt, amelyik folyamatosan, évről évre egyre kevesebb pénzből gazdálkodott a rosszul meghatározott volumenkorlátok miatt.

„Ha a 19 megyét összehasonlítjuk, akkor Nógrád megye a 19. a tízezer főre jutó volumenkorlátban, tehát az utolsó helyen vagyunk. Ez azt jelenti, hogy a Nógrád megyei betegek kevesebb pénzt kapnak az ellátásukhoz a nagy kalapból, mint az országos átlag. Ezt meg kell változtatni. Nem vagyunk sem másod-, sem harmadrangú polgárai ennek az országnak" - fejtette ki Bercsényi Lajos, a Nógrád megyei Szent Lázár Kórház főigazgatója.

Az egészségügyi államtitkár szerint a közeljövőben újragondolják a kórházi szerkezetet és normalizálják a betegutakat, vagyis a ténylegesen meglévő tömegközlekedési útvonalakhoz igazítják majd a kórházi beutalókat is. Észak-magyarországi körútjának másik állomásán Szócska Miklós úgy fogalmazott: az egri kórház a legjobb példája annak, hogy amit elrontottak az előző kormányok, azt a mostaninak kell helyre hoznia.

Szócska Miklós Salgótarjánban, Egerben és Miskolcon is azzal nyugtatta a kórházi dolgozókat, hogy a Semmelweis-terv kiemelten foglalkozik Észak-Magyarországgal, hiszen ebben a térségben a legnagyobb a munkanélküliség az országban, és az egészségügy is itt találkozik a legtöbb szociális feszültséggel.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-01-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite