2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzódavíz-történeti kiállítás Salgótarjánban

Szódavíz-történeti kiállítás Salgótarjánban


A szódavíz egy magyar kultuszital című kiállítást nyitották meg szerdán Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeumban; a tárlaton egy legendát is eloszlattak: nem Jedlik Ányos találta fel a szódavizet, és az is kiderült, hogy a szamár jobb a szikvíz kihordására, mint a szódás lova.

szodaviz


Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója tartott tárlatvezetést a megnyitón, és mint elmondta, a kiállítást Draveczky Balázs Fröccstörténelem című tanulmánya alapozta meg.

Bemutatják az 1733-ban született Joseph Priestley-t, a szódavíz feltalálóját, és bár mellette van Jedlik Ányos portréja, nem a magyar feltaláló a szikvíz atyja, ő mesterséges ásványvíz nagyüzemi előállítását tette lehetővé.

A gyártás folyamatába is betekinthetnek az érdeklődők az álló- és a fekvőhengeres gépek révén. Bánffi István és Fekete László Gyula gyűjteménye a több mint száz üveg, köztük csatos és golyósüvegek, utóbbiakat a szénsav által felnyomott golyóval zárták le, és innen származnak például A Pál utcai fiúkból megismert üveggolyók is. Az üvegek többsége fehér, kék, halvány- és sötétzöld, a piros azért ritkább - mondta Kiss Imre -, mert drágább volt az előállítása.

Tömörkény István, Váncsa István, Márai Sándor szódavízzel kapcsolatos írásai is megtalálhatók a tárlaton, a Szikvízipari rendeletek tára, vagy a Felügyeleti ellenőrzési napló mellett. Olvashatnak a látogatók reklámokat is, köztük a D. Févre-féle szikvízkészítő gépről, a Süss és Friedman magyar kir. szab. szifonöntöde és sörkimérő készülékek gyáráról, és az is megtudható, hogy egykor a budapesti Vajda Dezső szállította a legjobb és legerősebb üvegeket és szódavíz fejeket jótállás mellett - legalábbis hirdetménye szerint.

Egy lapkivágás pedig arról tájékoztat, hogy a balatonkenesei Miklós István a szamarat ajánlja szikvízkihordásra, mert olcsóbb, nem csökönyösködik, és nem olyan kényes, mint a ló.

A salgótarjáni kiállítás július 30-ig látogatható.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

 

2011-05-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite