2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonSzolidaritás mozgalom: az alaptörvény módosítás felszámolhatja a demokráciát

Szolidaritás mozgalom: az alaptörvény módosítás felszámolhatja a demokráciát


A Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint az alaptörvény negyedik módosítása végképp felszámolhatja a demokráciát Magyarországon. Kónya Péter erről a Parlament elé hétfőre meghirdetett spontán megmozduláson beszélt, amelyen mintegy százötvenen vettek részt. A kora délután kezdődött demonstráció még zajlott, amikor a országgyűlési képviselők megszavazták a 2012-ben életbe lépett alaptörvény újabb módosítását.

Kónya Péter


Kónya Péter szerint a módosítással Magyarországon csorbítják az emberi jogokat, többek között a szólásszabadságot is, és korlátozzák az Alkotmánybíróság jogkörét. A kormányzó pártok visszaélnek kétharmados többségükkel, "tovább csorbítják" jogainkat ezzel a lépéssel - fogalmazott. Székely Sándor, a Szolidaritás társelnöke a rendezvényen felolvasta a kormányzó pártok politikusainak nevét, akik "előre láthatóan megszavazzák" az alaptörvény-módosítást, minden egyes névnél hangosan pfujolt a tömeg.


A parlamenti szavazás után Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért (PM) parlamenti képviselői csoportjának vezetője azt mondta: "ma is megszavazták, amit eléjük raktak". Közlése szerint a PM politikusai az országgyűlési szavazás alatt egy transzparenst tartottak fel, amelyre azt írták: "A néptől félj, ne Viktortól, ne szavazd meg!". Hozzátette: nem hiszi, hogy az emberek azt akarják, Orbán Viktor miniszterelnök hatalmon maradjon.


Karácsony Gergely megemlítette: kevésbé bízik abban, hogy Áder János államfő nem írja alá az alaptörvény-módosítást, abban azonban bízik, hogy vannak, akik tudják: "jogaik nem azért vannak, mert az benne van az alaptörvényben, hanem azért, mert embernek születtek". Közlése szerint "legkésőbb 2014-ben" helyreállítják Magyarországon a szolidaritást, a demokráciát, és reményét fejezte ki, hogy jobb- és baloldaliak együtt építik majd az országot.


A demonstráción mások mellett megjelent Molnár Csaba és Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció alelnöke. A mintegy százötven tiltakozó magyar és európai uniós, valamint Szolidaritás és Demokratikus Koalíció feliratú zászlókat lengetett, illetve "El a kezekkel az alkotmánytól!" feliratú transzparens is látható volt. A rendezvényen megemlékeztek a Republic együttes hétfő hajnalban elhunyt énekeséről, Cipőről, Bódi Lászlóról, és bejátszottak több Republic számot is.


A tiltakozók, miután a parlament megszavazta a módosítást, elindultak a budai Várba, hogy ott csatlakozzanak ahhoz a demonstrációhoz, amelyen azt követelik a résztvevők, hogy Áder János államfő ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite