2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzólj rá apádra!

Szólj rá apádra!


Olvasónk kommentje.


A minap bementem a gyógyszertárba, hogy egy kis C-vitaminnal meg némi fájdalom - és lázcsillapítóval bővítsem házipatikánk repertoárját, ugyebár itt az ősz és jön a tél, az ember sosem lehet eléggé felkészült. Az, hogy négyméteres sor kígyózott előttem és az emberek 80% - a csinos kis receptfüzérrel legyezte magát, nem ért meglepetésként. Sőt még azt is elég jól toleráltam, hogy a nyugdíjasok - akik lássuk be igazán ráérnek - egymás nyakát taposva próbáltak minél előrébb kerülni a sorban. Az viszont már kihozott a sodromból, amit pár méterre tőlem az egyik üveges szekrénykén láttam.
Hatalmas zöld plakát, egy nagy Z betűvel, körülötte mindenféle kriksz-krakszokkal, meg 3 koboldruhába öltöztetett kapucnis gyerek. Rajta egy felhívás: "Szólj rá apádra, ha nem vigyáz a világra!" " Legyél te is a zöldőrség tagja!"
Beugrott hogy láttam én ezt már a tévében is, a kis zöld ruhás gyerekeket riadóztatták, mert valahol folyt a csap vagy égett a lámpa, nem is tudom már. Akkor valahogy elsiklottam fölötte, mert azt hiszem épp az egyik gyerekemmel vitatkoztam arról hogy a másik gyerekem mit csinált ( vagy épp mit nem ), ami miatt igenis büntetés jár neki, miközben a férjem ordíttatta a tévét és azt kiabálta hogy jó lenne ha elhallgatnánk, mert nem hallja a híradót. Békés mindennapok...
Nem egészen értettem mit keres ez a felhívás a sok Algoflex, meg Rhinatiol, meg fene tudja milyen gombaölő gyógyszer plakátjai közt. Három okból sem:

1.

Rendben van hogy a gyerek tanulja meg mi az a környezettudatosság, meg környezetvédelem, de épp egy gyógyszertárban??? Egyetlen gyógyszer sem készül természetes összetevőkből, mind-mind mesterséges úton előállított vegyi anyag. Természetes dolognak nem lehet olyan neve hogy paracetamol, metamizole, ibuprofén meg tudomisén micsoda. Hol van már a jó öreg kamilla, meg csalán, körömvirág, hogy a fokhagymáról ne is beszéljek. Olyan plakát nincs a gyereknek, hogy ha fáj a torka igyon egyszerűen mézes teát, inkább rángassa anyuci kabátujját hogy "Mebucaint akarok!" Mert hát ugye a tévében is milyen gyorsan elmúlt annak a néninek tőle a torokfájása, még a kép is színesebb lett 2 másodperc alatt. Ha anyuci nem mutatja meg neki, azt sem tudná hogy néz ki a körömvirág. De éljen környezettudatosan és még ő szóljon rám, ha folyatom a vizet.

2.

Erről jut eszembe. Mi az hogy "Szólj rá apádra"?????????
Igaz hogy az anyja vagyok, de azért magamra vettem, a férjem nevében is. Hát először is tisztázzuk, most akkor ki nevel kit? Engem ne oktasson ki egy tízéves arról hogy ne szemeteljek, takarékoskodjak az energiával és gyűjtsem szelektíven a hulladékot.
Mégis miből gondolja a tisztelt KHEM ( Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium ) és a KvVM ( Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ), hogy mi, a gyerekeink szülei mindezt nem tudjuk?? Lehet hogy régebben nem volt ilyen kézzelfogható és közeli a Föld hanyatlása, de ez nem azt jelenti hogy úgy nőttünk fel, hogy éjjel-nappal égett a villany, a csapból állandóan folyt a víz és a szemetet az udvar közepére dobáltuk. Kikérem magamnak hogy holmi minisztérium azt akarja megtanítani a gyerekemnek, hogy az anyja meg az apja olyan hülye, hogy tojik ( már elnézést ) a világra. Nekünk is voltak szüleink, akik igenis törődtek a környezetükkel és már akkor is volt vasgyűjtés meg papírgyűjtés meg újrahasznosítás. Mi még voltunk kisdobosok meg úttörők.
Ha véletlenül mégis vettem a bátorságot és "elejtettem" mondjuk egy csokispapírt az utcán, bármelyik felnőtt rámszólhatott, sőt még egy nyakleves ígérete is ott keringett a levegőben, mint Damoklész kardja, s máskor bizony kétszer is meggondoltam a hanyag mozdulatot. Ma már felnőttként hiába szólok egyik-másik gyerekre, egyszerűen kiröhög ( én meg szépen lehajolok és felveszem ).
De ő papolhat nekem fura zöld ruhában, kapucnival a fején hogy oltsd le a lámpát te szerencsétlen.
Különben is, még ha nem is érdekelne hogy mi lesz a Földdel, mennyire károsítja a sok pazarlás ( de igenis érdekel ), akkor is leoltanám, elzárnám, összegyűjteném, hiszen a villany-, víz- és szemétszállítási díjat talán a gyerek fizeti???? Még jó hogy meggondolok minden mozdulatot ilyen energiaárak mellett!!

3.
Azon is felbosszantottam magam hogy miért az apjára szóljon a gyerek, aki hazaérve este a munkából a konyhaasztalnál egy 40-es égő ( spóroljunk ) halvány fényénél majszolja a paprikás krumplit, alig várva hogy ágyba dőlhessen. Miért a szülő a céltábla, mikor a városokban ilyenkor szinte nappali világosságot csinálnak a sok utcai lámpával ( oké, ez még elmegy ), meg neonreklámmal ( éjjel vajon ki nézegeti ezeket? ) meg diszkófényekkel ( na ott aztán van spórolás ), de még a templomokat is olyan reflektorokkal bombázzák manapság, hogy ezt aztán már végképp nem értem. És ez csak kis hazánk, hol vagyunk mi Las Vegastól...
Persze tudom, sok kicsi is sokra megy, nekünk is vigyázni kell és mi meg is teszünk minden tőlünk telhetőt.
Viszont megkérném valamire a Tisztelt Miniszter Urakat, akik ezt a kedves szlogent kitalálták. Szóljanak a gyerekeiknek hogy majd szóljanak rájuk a kis zöld szerkójukban este, hogy a Parlament díszkivilágítását is kapcsolják le, miután távoznak... ugyanis amennyi energiát egy éjjel arra elpazarolnak, az nekem egy fél évig elég lenne.

Stella

 

2010-10-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite