2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
ItthonSzombaton akár 30 centiméternyi hó is eshet

Szombaton akár 30 centiméternyi hó is eshet


Szombaton az ország déli, délnyugati területein intenzív havazásra kell készülni, helyenként több mint 30 centiméternyi friss hó is hullhat. A fokozatosan erősödő szél hatására sok helyen hófúvás is várható, s elsősorban a déli területeken jelentős hóakadályokkal is számolni kell - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb prognózisából.

havazasketo


A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint pénteken napközben főként északkeleten lehetnek jelentéktelen hózáporok. Estétől a Dunántúl nyugati részén kezd havazni, amely az éjszaka folyamán a Dunántúl nagy részére kiterjed. Szombat reggelig többnyire maximum 5 centiméteres hóra lehet számítani, délnyugaton várható nagyobb mennyiség. A hajnali órákra megerősödő szél miatt helyenként már kisebb hóátfúvások is lehetnek.


Szombaton az ország déli megyéiben, a dél-dunántúli, dél-alföldi régióban intenzív havazás várható. Ezeken a területeken 10-20 centiméter, a déli határ mentén - főként Baranya megyében - 30 centiméter friss hóra is számítani lehet. Az ország északi részén a jelenlegi meteorológiai számítások szerint csak néhány centiméter hó eshet.


Ezzel egy időben az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. Országszerte óránként 50 kilométeres erősségű széllökések várhatók, de több helyen az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is elérheti. A már hóval borított tájakon a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél helyenként jelentős hóakadályokat is emelhet.


Vasárnapra további 3-8 centiméter hó eshet, és az erős vagy viharos északias szél az addig hófúvástól mentes területeken is komoly problémákat okozhat. Összességében nagyobb mennyiségű hó a déli és keleti, a legkevesebb az északi területeken várható - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-12-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite