2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeSzombaton a szilváé lesz a főszerep Kétbodonyban

Szombaton a szilváé lesz a főszerep Kétbodonyban


szilvasgombocSzilvásgombócfőző és gombócevő versenyt is rendeznek a Nógrád megyei Kétbodonyban a Szilvaszombaton, augusztus 28-án; az evőverseny győztese tavaly 40 gombócot gyűrt le.


Katlanban lekvárt is főznek, lesz lekvárkóstoló és lekvárvásár, kirakodóvásár és zenés, táncos műsorok - mondta a Nógrád24.hu-nak Saligáné Kis Szilvia.

A gombócfőzőversenyre 25 csapat érkezik Nógrád, Heves, Pest megyéből és Szlovákiából.

A szilvás ételek között a gombóc dominál, de főznek nudlit vagy derelyét is, gombócban pedig a hagyományos, klasszikus az elsődleges, vagyis a szilvát körülvevő tésztát prézlibe hempergetik.

Akadnak azért innovatív megoldások is - mondta a szervező -, így készül gombóc fahéjas, mézes töltéssel, mákos, grízes, túrós, diós feltéttel is.

Tavaly 25 ezer gombócot főztek Kétbodonyban. Ebből 40 darabot evett meg a múlt évi győztes. Tízen versenyeznek, a gombócokat tízesével adják eléjük, az újabb adagok között csak lélegzetvételnyi szünet jut a nekiveselkedőknek.

Az utolsó tízes adagnál tavaly már csak ketten maradtak, és mint Saligáné Kis Szilvia mondta, a győztes nem lett rosszul, "egész jól érezte magát".

A szilvatermés ugyan nem túl jó idén a nógrádi faluban, és az önkormányzat újonnan telepített szilvaültetvénye még nem szolgálhat alapanyaggal a Szilvaszombathoz, de egy helyi vállalkozó felajánlotta a szükséges 5-6 mázsányi szilvát.

A Nógrád, Heves, Pest megyéből és Szlovákiából érkező fellépőcsoportok a Váci Városi Fúvószenekar kíséretével vonulnak majd a szabadtéri színpadhoz, a hagyományőrzők után műsort ad Földvári Sándor nótaénekes, fellépnek az alsópetényi Vadmacskák és a balassagyarmati Hip-Hop táncosok, bemutatkozik az Agra hastánc csoport, a sztárvendég a Crystal együttes lesz.

A napot szabadtéri bál zárja majd Kétbodonyban.


Forrás: Nógrád24.hu

2010-08-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite