2019. május 23., csütörtök - Dezső
Keresés a tartalomban
ItthonSzonda Ipsos: Távolodik a lakosság a politikai pártoktól

Szonda Ipsos: Távolodik a lakosság a politikai pártoktól


Parlament2A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint minden párt veszített népszerűségéből, különösen a Jobbik esetében szembetűnő a változás.


Az elmúlt egy hónapban szinte mindegyik párt tábora csökkent, több jele mutatkozik a politikától való távolságtartás terjedésének - olvasható a Népszabadság keddi számában a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásának eredménye.
Nagyon magas, 45 százalék lett a politikától távolra kerülők aránya. A visszafogott közéleti érdeklődés másik mutatója, a választói aktivitási szint pedig nagyon mérsékelt, mindössze 41 százalék.


A Fidesz nagyjából 150 ezer támogatót veszített: az októberi közvélemény-kutatáskor mért 39 százaléka 37-re mérséklődött az összes választópolgár körében. A szocialistáknak 10, a Jobbiknak 4 százalékos a támogatottsága, ezek is alatta maradnak a korábbi hónapok eredményeinek.


Különösen a radikális párt esetében nagyok a változások, hiszen a nyár közepén még a választókorúak 8-9 százalékát maga mögött érezhette. Az LMP követőinek aránya nem változott, két százalék maradt.
A biztos pártválasztók körében továbbra is négyszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, az arány 68-17 százalék. A Jobbik eddig folyamatosan meghaladta a 10 százalékot, most ez alá szorult. Az LMP pedig továbbra is alatta marad az ötszázalékos küszöbnek.


A Jobbik megtartotta ötszázalékos szavazótáborát a fővárosban, de vidéken tízről öt százalékra esett vissza támogatói aránya. A fiatalok és a középrétegek körében azonban átlagot meghaladó a pozíciója.


A Fidesz támogatói főleg a vidékiek, a fiatalok vagy középkorúak, középosztálybeliek. Az MSZP táborát pedig az 50 év felettiek, nagyvárosokban élők, budapestiek alkotják. Az LMP-hez főképpen a fővárosiak, a fiatalok és a szellemi munkát végzők kötődnek.
A kutatás megjegyzi, hogy a KDNP a párterőtér sajátos tényezője: tizedszázalékokban mérhető a támogatottsági aránya, mintegy 50-60 ezer szimpatizánsa van. Ugyanakkor elutasítást sem váltanak ki a kereszténydemokraták, alig egy százalék számára a legellenszenvesebb párt.


A vizsgálatot november 16. és 23. között 1.500 fő megkérdezésével végezték az ország 18 éves és annál idősebb lakosainak körében.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite