2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
Választás 2010Szonda Ipsos: háromszoros a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben

Szonda Ipsos: háromszoros a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben


Háromszor annyian támogatják a Fideszt, mint az MSZP-t, a Jobbik 17 százalékon áll, az SZDSZ, az MDF és az LMP támogatottsága nem éri el a parlamenti küszöböt a biztos pártválasztók körében - derül ki a Szonda Ipsos legutóbbi felméréséből, amelyet a Népszabadság csütörtöki száma ismertetett.


"Ha most vasárnap lennének a választások", a biztos szavazók, a pártot választók 57 százaléka a Fideszre, 20 százaléka az MSZP-re, 17 százaléka a Jobbikra szavazna a Szonda Ipsos márciusi közvélemény-kutatása szerint. A felmérésből kiderül, hogy az MDF és az SZDSZ támogatottsága 1-1, az LMP-é 3 százalék.


Az összes megkérdezett közül 35 százalék támogatja a Fideszt, 12 az MSZP-t, 10 a Jobbikot. Az LMP-t a felmérés szerint az összes szavazó 2 százaléka, az MDF-et 1 százalék támogatja. Az SZDSZ támogatottsága az összes megkérdezett körében nem éri el az egy százalékot - derül ki a Szonda Ipsos jelentéséből.


Nő a választói aktivitás: januárban a jogosultak 43 százaléka, ma már a fele kinyilvánította, hogy elmegy szavazni. A válaszadók körében a bizonytalanok aránya kevesebb mint negyven százalék. Ugyanakkor a pártoknak még lehet mozgósító hatása a lakosság azon 21 százalékára, amely szerint elképzelhető, hogy végül elmegy szavazni - olvasható a felmérésben.


A Szonda Ipsos elemzése szerint eddig leginkább a Jobbik tudta javítani a pozícióit. A párt tavaly év végén még Budapesten és a nagyvárosokban volt az átlagosnál erősebb, azóta viszont főleg a kis- és középvárosokban, valamint a falvakban volt képes szimpatizánsokat gyűjteni. Továbbra is főként a fiatalok körében népszerűek (az átlagost meghaladó, 13 százalékos arányban támogatják), de az elmúlt hónapokban sok új hívet gyűjtöttek a harmincas-negyvenes korosztályban is (11 százalék). A Jobbik-tábor ugyan növekedett, de a részvételi aktivitás csökkent - derül ki az elemzésből.
A Nézőpont Intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint nem változott jelentősen a három legnépszerűbb párt támogatottsága az előző héthez képest; az aktív szavazók 49 százaléka a Fideszre, 12 százaléka az MSZP-re, 9 százaléka pedig a Jobbikra szavazna.

 

 

2010-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite