2019. március 19., kedd - József
Keresés a tartalomban
Választás 2010Szonda: jön föl a Fidesz, megtört a Jobbik lendülete

Szonda: jön föl a Fidesz, megtört a Jobbik lendülete


KépMíg a fiatal demokraták támogatottsága a biztos választók körében 5 százalékponttal nőtt március eleje óta, a Jobbiké ugyanebben a körben 4 százalékponttal esett vissza. Az LMP-nek jó esélye van a bejutásra, az MDF-nek ez kemény meccs lesz. A választói aktivitás nem az igazi: a négy évvel ezelőtti 61 százaléktól 8 százalékponttal marad el.


Az utóbbi hetekben a Fidesz-Jobbik csata a legnagyobb ellenzéki párt sikerét hozta: a népesség egészén belül 3, a biztos pártválasztók körében 5 százalékponttal emelkedett a támogatottsága. A biztos pártválasztók körében a Fidesz 62, az MSZP 20, a Jobbik 13 százalékon áll - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, melyet a Népszabadság ismertet.


A kutatás szerint a nemzeti radikális párt hónapok óta felfelé tartó népszerűségi mutatói megálltak, visszájára fordultak: március eleje óta a Jobbik a teljes lakosság körében 2, az elkötelezett szavazók körében 4 százalékpontot veszített. Az MSZP támogatottsága nem változott március eleje óta.
A felmérés szerint az LMP ugyan csak 3 százalékon áll, de a párttal kapcsolatos választói viszonyulások alapján nem elképzelhetetlen, hogy bejut a parlamentbe. Nehezebb dolga lesz az MDF-nek, az 1 százalékról csak nagy hajrával lehet a küszöbérték környékére emelkedni.
A kampány az utóbbi hetekben sem hozott áttörést a választói aktivitásban, a jogosultak 53 százaléka állítja, hogy biztosan elmegy szavazni. Arányuk jócskán elmarad a négy évvel korábbi 61 százaléktól.

2010-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite