2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Női vonalSzoptatás világhete - Az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozzák

Szoptatás világhete - Az anyatejes táplálás fontosságát hangsúlyozzák


Az a baba, akit emlőből tápláltak, kevésbé lesz beteges, mivel az anyatejben lévő anyagok erősítik a pici immunrendszerét.

szoptatasvilagnapja


Ma van a szoptatás világnapja és világszerte ma kezdődik a szoptatás világhete is. Az egészségügyi szervezetek százhúsz országban hívják fel a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára. A szakemberek szerint a kisbaba életének első félévében mást nem is kellene kapnia, csak anyatejet - hangzott el a Krónikában.


A szakemberek szerint olyan anyagok vannak az anyatejben, amelyek ellenállóbbá teszik a kicsit. Németh Tünde, a szoptatást támogató nemzeti bizottság titkára azt mondta: az anyatejjel táplált kisbabák ritkábban lesznek betegek. A szoptatott kisbabák kevésbé lesznek allergiások is, és a beszédhiba is ritkább náluk - tette hozzá a szakember.


Eltér egymástól a cumisüvegből evés és a szopás technikája. A megfelelő izommozgások elősegítik, hogy a fogmeder alakulása és a beszédfejlődés optimálisabban alakul a szoptatott csecsemőknél, mint a cumisüvegből evő gyerekeknél. A szoptatás jót tesz az anyának is - mondta a Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese. Kopp Mária szerint ugyanis ilyenkor oxitocin szabadul fel az anya szervezetében, amely szorongásoldó, valamint szív és érrendszeri védőtényező. Megfigyelték azt is, hogy a szoptatás nagy eséllyel megvédi az anyukát a különféle rákos megbetegedésektől is.


A kormányzat is a szoptatás fontosságát hangsúlyozza


A szoptatás sokirányú gazdasági előnnyel is jár a szülészeti intézmény, a családok, a munkaadók és a nemzet számára - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága.


Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) célul tűzte ki, hogy az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek tevékenységének összehangolásával a jövőben jelentősen javítja a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők arányát. Ennek érdekében kezdeményezték a Bababarát Kórházak és Bababarát Területek kialakítását, összhangban az Európai Unió ajánlásaival. A kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák mindazt a gyakorlati segítséget és információt, amely a sikeres szoptatáshoz szükséges.


Bababarát kórházak kellenek


Magyarországon jelenleg 16 Bababarát Kórház működik. A szoptatás kérdése a Közös kincsünk a gyermek Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Programban is kiemelt helyet kapott.


Az anyák több mint 70 százaléka anyatejjel táplálja újszülöttjét hat hónap után is - derül ki a Semmelweis Egyetem (SE) I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kérdőíves felméréséből. A születés utáni első néhány perc, néhány óra és a közvetlen kapcsolat kiemelkedő fontosságú. Ha az édesanya azonnal magához ölelheti, szoptathatja újszülöttjét, azzal vérének oxitocinszintje is emelkedik, ami serkenti a tejelválasztást. Ezt ma már császármetszés után is meg tudja tenni, hiszen a legtöbb esetben altatás helyett epidurális érzéstelenítést alkalmaznak. Anyatejet a koraszülöttek is kaphatnak akár életük első napjától, ami a tápláláson kívül erősíti a kapcsolatot anya és gyermeke között.


A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik nyomorékká, mert nem jut anyatejhez. Sok országban mégis mind kevesebb nő szoptatja a gyermekét, ezért indította az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálására.


Az anyatejben ugyanis olyan, semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert, emellett a szoptatás az anyának is jót tesz, mert csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak, a WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja.

 

LMP: Magyarországon kevés nyilvános helyen lehet szoptatni


A magyarországi közintézményeket és nyilvános helyeket alkalmassá kell tenni arra, hogy a szülők elláthassák, az anyák megszoptathassák kisgyermekeiket - hangsúlyozta az LMP választmányi szóvivője. Szél Bernadett elmondta: figyelemfelkeltő akcióba kezdett, amelynek során egy kórházban, egy önkormányzat épületében, egy postahivatalban és egy bankban próbálta ellátni kilenc hónapos gyermekét, ám ehhez sehol nem biztosítottak számára megfelelő körülményeket. Mindezzel az volt a célja, hogy a törvényhozók is lássák, az ország lemaradásban van ezen a területen.


A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint legalább hat hónapos korig kizárólag anyatejjel célszerű táplálni a gyermekeket, de kiegészítő táplálékként akár kétéves korig is jótékony hatású a szoptatás. Hozzátette: az anyatejnek nincs egyenrangú helyettesítője, ezért tápszert csak azoknak a gyermekeknek lenne szabad felírni, akiket nem tud szoptatni az édesanyjuk.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az azt követő napokat pedig anyatejes világhétté.

 

Forrás: MR1 - Krónika/MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2011-08-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite