2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonSzorosabbra fűznék a külügyminiszterek az olasz-magyar együttműködést

Szorosabbra fűznék a külügyminiszterek az olasz-magyar együttműködést


Martonyi János Franco Frattinivel tárgyalt, s aláírták a két ország együttműködését erősítő nyilatkozatot.


Martonyi János szerint szorosabbra kell fűzni az együttműködést Magyarország és Olaszország között. A magyar külügyminiszter szerdán olasz partnerével, Franco Frattinivel tárgyalt, és aláírták a két ország stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot. A tárgyaláson a két ország kapcsolatán túl különösen időszerű, az uniót érintő kérdések is szóba kerültek.


Budapest és Róma álláspontja több lényegi kérdésben azonos: egyetértenek abban, hogy sürgetni kell a versenyképességet erősítő Európa 2020 stratégia megvalósítását, a gazdasági koordinációt, a tagállamok gazdaságpolitikája közötti nagyobb összhang megteremtését - fejtette ki a magyar külügyminiszter. Továbbá, mint mondta, a lisszaboni szerződés életbelépése után is kiemelkedő jelentőségű a közösségi intézmények közötti egyensúly biztosítása, illetve azok jó és hatékony működése.

Fontos - jegyezte meg -, hogy az európai integráció megoldást találjon a gazdasági válságra, képes legyen továbblépni.


Hagyományosan igen jó a kapcsolat Olaszország és Magyarország között - emelte ki a magyar diplomácia vezetője.


Az olasz külügyminiszter szintén a két ország közötti jó kapcsolatot hangsúlyozta. Látogatásával azt kívánja bizonyítani - mondta -, hogy Budapest milyen fontos partner Róma számára. A gazdasági jelenlétet Magyarországon mind mennyiségileg, mind minőségileg növelni szeretné Olaszország - nyilatkozta Franco Frattini. A kultúra pedig eddig is fontos része volt a két ország kapcsolatának, és a jövőben is az marad - mondta a politikus. Az olasz külügyminiszter nyomatékosította: szükséges lenne az unió közös külügyi szolgálatának mielőbbi létrehozása.

Frattini hozzátette: azt szeretnék, ha az unió minden tagállamának integrálódása azonos szintű lenne, nem lennének olyan belső választóvonalak, mint például az euróövezeti határok, ezért az eurózónához való csatlakozásra bátorította az eddig kimaradt tagállamokat. Az EU energiabiztonságának növeléséért olasz-magyar munkacsoportot alakítanak, amely javaslatot dolgoz majd ki - jelentette be az olasz miniszter.

A sajtótájékoztatón mindkét külügyminiszter megerősítette: szeretnék, ha Horvátország mihamarabb az unió tagja lenne, de a térség többi államát is biztatni kell, hogy kötelezzék el magukat az integráció mellett, ez nemcsak az ő érdekük, hanem az unióé is. Franco Frattini szerint félő, hogy ellenkező esetben megnyílhat az út a szélsőségek és a nacionalisták előtt. Martonyi János hozzátette, az EU-nak mindenképpen azt az üzenetet kell közvetítenie, hogy az ajtó nyitva áll a régió minden országa előtt.

 


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite