2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
ItthonSztrájkbizottságot hoznának létre a pedagógusok

Sztrájkbizottságot hoznának létre a pedagógusok


A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kezdeményezi a sztrájkbizottság létrehozását - közölte a szakszervezet elnöke hétfőn az MTI-vel.

Galló Istvánné

Galló Istvánné, a PSZ elnöke


Az érdekvédelmi tömörülés országos vezetősége egyhangúlag hozta meg a döntést - mondta Galló Istvánné, a PSZ elnöke. Hozzátette: a héten egyeztet a kérdésben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökével, és tárgyalni fognak a közoktatás többi ágazati szakszervezetével is.


Megjegyezte: nagyon sokat várnak attól a kezdeményezésüktől, hogy az Országgyűlés tartson vitanapot a köznevelési törvényről, illetve hogy támogatják-e külön parlamenti bizottság létrehozását az ügyben. Galló Istvánné kiemelte: nem csupán a pedagógus életpályamodellről van szó. Mint kiemelte: azt ebben a formában korábban sem támogatták, ahhoz ugyanis megemelt óraszámok, munkateher és elfogadhatatlan minősítési rendszeri is kapcsolódik.


Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be: a kormány a tanári fizetések 2013. szeptember 1-jei emelését 2014 elejéig elhalasztja, ezzel 73 milliárd forintot takarít meg. Ha 2013-ban a tervezett egy százaléknál nagyobb lesz a gazdasági növekedés, akkor visszahozzák a korábbi időpontot.


Az emberi erőforrások minisztere szerint nem végleges a kormány döntése a pedagógusbér-emelés elhalasztásáról, a jövő évi gazdasági számok tükrében még változhat. Balog Zoltán pénteken a bejelentéssel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, "súlyos döntésekre" van kényszerítve a magyar kormány, hogy elkerülje Brüsszel túlzottdeficit-eljárását.


Az intézkedés ellen tiltakozott a másik érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is. Az érdekképviselet arra kérte a kormányt: gondolja át a köznevelési törvény további rendelkezései bevezetésének elhalasztását is.


Az ellenzéki pártok hevesen bírálták a kormány döntését, a Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a Fidesz megérti a pedagógusok csalódottságát amiatt, hogy négy hónappal csúszhat a béremelésük, de az nem biztos, hogy így is lesz, az erről szóló döntés ugyanis még nem végleges. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője azt mondta, azon fognak dolgozni, hogy legyen pedagógusbér-emelés 2013 őszén.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-10-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite