2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
NagyvilágSzükségállapot több szlovákiai kórházban

Szükségállapot több szlovákiai kórházban

Szükségállapotot hirdetnek ki 15 szlovákiai kórházban az ország egészségügyi rendszerében kialakult válsághelyzet miatt - jelentette be Iveta Radicová miniszterelnök a szlovák kormány rendkívüli ülése után hétfő este.

szuksegallapot

A pozsonyi kormány ezzel reagált arra a helyzetre, hogy a szlovákiai kórházak orvosainak mintegy harmada felmondott munkáltatójának, s ennek következtében több egészségügyi intézményben december elsejétől orvoshiány fenyeget, s az intézmények nem tudják ellátni feladataikat.

A szükségállapot a hivatalosan meg nem erősített információk szerint november 29-én, kedden hirdetik ki.
"Szeretném biztosítani az állampolgárokat, hogy döntésével a kormány biztosította az egészségügyi ellátást" - hangsúlyozta a miniszterelnök. Radicová többször is megismételte, hogy "nagyon-nagyon nehezen meghozott döntésről" van szó, de más megoldás jelenleg nem mutatkozott.

A kormányfő azt mondta: a 15 érintett kórház többsége Észak-Szlovákiában van. Hat kórházban közülük a szükségállapot "csak néhány napig, legfeljebb egy hétig" fog tartani. Nem egész kórházakat, hanem csak a felmondások által veszélyeztetett osztályokat, s elsősorban konkrét orvosokat fog érinteni. Az érintett orvosok számára a törvény munkakötelezettséget ír elé, s megvonja egyebek között a sztrájkjogot. Abban a kilenc kórházban, ahol a legtöbb felmondás történt, a kormány a lehető legrövidebb ideig kívánja fenntartani a szükségállapotot. A hatályos törvények szerint a kormány 90 napra hirdethet ki szükségállapotot.

Radicová újra felszólította az orvosokat, hogy fogadják el a kormány kompromisszumos béremelési ajánlatát, és térjenek vissza betegeikhez. A kormány mintegy 300 eurós általános béremelést ajánlott az orvosoknak, míg azok 707 eurós átlagos béremelést követelnek. Radicová szerint a jelenlegi válságos gazdasági helyzetben ezt a követelést a kormány nem tudja teljesíteni.

A szlovákiai kórházakban kialakult feszültségeket már érzik a páciensek is. Több intézményben elhalasztották a november végére, december elejére tervezett műtéteket.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-11-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite