2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonTabajdi: az unió az Orbán-kormányt és ne Magyarországot büntesse

Tabajdi: az unió az Orbán-kormányt és ne Magyarországot büntesse


Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője egyetért azzal az európai szocialista kezdeményezéssel, hogy az Európai Bizottság elnöke számoljon be arról, milyen lépéseket tervez a magyar helyzet kapcsán, ám nem helyesli azt a liberális-zöldpárti javaslatot, amely Magyarországra nézve súlyos gazdasági következmények veszélyével járó uniós eljárás megindítását célozza.

Tabajdi Csaba


Tabajdi pénteken közleményben fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját. Egyetértését hangoztatta azzal, hogy a szocialisták EP-frakciója kezdeményezte: José Manuel Barroso bizottsági elnök számoljon be az EP januári plenáris ülésén "a magyar kormánnyal kialakult konfliktusról, a jogállam és a demokratikus uniós alapértékek megsértéséről", "legfőképpen pedig arról, hogy az Európai bizottság milyen lépéseket tervez a magyar helyzet kapcsán". Ugyanakkor "magyar patriótaként ellenzi" a liberálisok és zöldek javaslatát, miszerint az EP-nek kezdeményeznie kellene az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárást ellen.
"A tanácsi szavazati jog felfüggesztésén túl ugyanis ennek súlyos gazdasági következményei is lennének" - vélekedett a magyar szocialista EP-képviselő.


Az említett 7. cikk úgy fogalmaz, hogy felfüggeszthetőek az eljárás alá vont tagállam "egyes jogai", beleértve a szavazati jogot. Egy nevének mellőzését kérő uniós tisztségviselő azt mondta az MTI-nek: az "egyes jogokra" való utalás meglehetősen homályos kitétel, és hogy pontosan mi lenne beleérthető, azt maguknak a döntést hozó tagállamoknak kellene közös egyetértéssel megállapítaniuk a döntéshozatal során. Így - tette hozzá a tisztségviselő - a döntéshozók állapítanák meg, hogy adott esetben uniós pénzforrások elvonásával is járjon-e az "egyes jogok" felfüggesztése.


"Az Orbán-kormány elhibázott, nacionalista gazdaságpolitikájáért, a demokrácia lebontásáért nem büntethető az egész magyar társadalom. Magyarország legfőbb büntetése maga az orbáni politika" - hangoztatta Tabajdi, aki szerint "nem kellene ezt további uniós büntetéssel tetézni". Az MSZP EP-delegációjának vezetője úgy véli: Magyarország nagyon súlyos árat fizethet, "ha az Orbán-kormány nem tér észhez, nem hagyja abba országvesztő 'gazdasági szabadságharcát'."


"Ez a 'szuverenitás-őrző' ámokfutás elérte, hogy Magyarországnak mára nem maradt Európában egyetlen támogatója, egyetlen szövetségese sem" - tette hozzá. Tabajdi szerint Magyarország "már most vesztésre áll" a 2014 és 2020 közötti pénzügyi időszak uniós támogatásaiért folyó küzdelemben a számára legfőbb uniós forrás, a kohéziós és strukturális alapok tervezése során. Olyan számításokra hivatkozott, amelyek arról szólnak, hogy Magyarország 5 milliárd eurót, vagyis mintegy 1500 milliárd forintot, az eddigi keret 20 százalékát veszítheti el a jelenlegi elképzelések szerint.


"Ki áll mellénk ezen teljesen méltatlan és elfogadhatatlan tervezet elutasításában, veszteségünk minimalizálásában?" - tette fel a kérdést Tabajdi Csaba, aki szerint a közvetlen pénzvesztésen túl számos területen szenvednének anyagi kárt a magyar emberek. Ezek közé sorolta a forint árfolyamának zuhanását, az áremelkedéseket, a növekvő inflációt, a megtakarítások elértéktelenedését, az elmaradó külföldi befektetések miatti növekvő munkanélküliséget.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite