2019. július 24., szerda - Kinga, Kincső
Keresés a tartalomban
ItthonTagadta bűnösségét az ítélőtáblán Budaházy György

Tagadta bűnösségét az ítélőtáblán Budaházy György


Budaházy GyörgyBudaházy György tagadta bűnösségét az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészítése vádjával folyó büntetőper csütörtöki másodfokú tárgyalásán, a Fővárosi Ítélőtáblán.


Budaházy György a bíróságon órákon át olvasta fel és kommentálta azt a tucatnyi, a 2006 őszi utcai zavargások után az interneten közzétett írását, amelyek miatt ez a büntetőper folyik ellene. Budaházy György szerint koncepciós eljárás folyik ellene, és a bíróságnak már csak azért is vigyáznia kellene, mert ha őt a kormány, illetve a rendszer megdöntésére való felhívással vádolják, akkor ugyanezért felelősségre vonhatják akár Orbán Viktort is.
A vádlott főként azt hangsúlyozta: négy éve nem tett mást, mint közzétette az akkori kormányról vallott elítélő politikai véleményét, és ma már számtalanszor hallani az övénél sokkal keményebb megfogalmazásokat a nemzeti tévék és rádiók betelefonálós műsoraiban. Továbbá nem is konkrét személyekhez, csoportokhoz szólt, hanem a néphez, honfitársaihoz.
A vád szerint Budaházy György inkriminált írásaival olyan erőszakos cselekményekben való részvételre hívta fel olvasóit, amelyek közvetlen célja a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének megváltoztatása volt. Ennek érdekében többek között konkrét utak és közlekedési csomópontok megjelölésével Budapest blokád alá vételére, a kormány elkergetésére, a parlament feloszlatására, emberek személyes szabadságának jogellenes és erőszakos megfosztására, valamint a Magyar Televízió székházánál 2006 őszén történt események kapcsán előzetes letartóztatásba helyezettek erőszakos kiszabadítására buzdított.
A büntetőper következő tárgyalásán kerülhet sor a perbeszédekre; a másodfokú határozatot a tervek szerint október elsején hirdeti ki a Fővárosi Ítélőtábla az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy György ügyében.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite