2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedTakarékszövetkezetek: több száz milliárd forint szabad forrás

Takarékszövetkezetek: több száz milliárd forint szabad forrás


A takarékszövetkezetek több száz milliárd forint szabad forrással rendelkeznek ahhoz, hogy bővítsék hitelezésüket, az ehhez szükséges pénzügyi csatornák kiszélesítését segítheti, hogy a TakarékBankban 38,5 százalékos részesedést szerzett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) - mondta Varga Antal, Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője az MTI-nek.

forint

A takarékszövetkezetek azt várják az állam szerepvállalásától, hogy több közfigyelmet kap az a tény, hogy mintegy 500-600 milliárd forint szabad likviditással, azaz kihelyezhető összeggel rendelkeznek - közölte az OTSZ ügyvezetője. Az MFB azután vált a TakarékBank 38,5 százalékos tulajdonosává, hogy nemrég megvásárolta a Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank AG-től (DZ Bank) a kisebbségi részvénycsomagot, miközben a mintegy 61 százalékos többségi tulajdonrész továbbra is a takarékszövetkezeteknél és az OTSZ-nél maradt.

Varga Antal szerint az országban több mint 1400 fiókkal rendelkező takarékok lehetőségeit az is mutatja, hogy a takarékszövetkezetek részesedése a bankszektor forintbetét-állományából 10 százalék, a hitelállományából viszont csak 4 százalék. Ebből következik az is, hogy amíg a bankszektor átlagos hitel/betét aránya még jelenleg is közel 120, addig az integrált takarékoknál ez az arány 50 százalék, azaz 100 forint betétre, 50 forint hitel jut.

"Amikor az MFB segítségével a hitelezési kör bővítését szorgalmazzuk, akkor elsősorban nem az állami tulajdonú nagyvállalatokra gondolunk, hanem az MFB vállalatcsoporthoz kötődő leányvállalatokra, azokkal üzleti kapcsolatban lévő vállalkozásokra, főleg a kkv-szektorban működő beszállítókra, valamint az önkormányzatokra" - magyarázta az OTSZ ügyvezetője.

Mivel a nagybankok visszafogják hitelezési tevékenységüket, s ennek hátrányos következményei elsősorban a kkv-szektorban csapodnak le, az OTSZ-hez tartozó takarékok beléphetnek a korábban hitelt nyújtó bankok helyére - jelezte a stratégiai elképzelést Varga Antal. Hozzátette azt is, hogy betéteseik érdekében a prudenciális szempontokat figyelembe kell venniük, ezért gondoskodni kell megfelelő garanciákról is.

A takarékszövetkezeti integráció 2012 első felében 6,5 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, csaknem 20 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az adózott eredmény 5,9 milliárd forint volt. Az integrációba tartozó hitelintézetek összesített saját tőkéje 6,5 százalékkal, csaknem 119 milliárd forintra nőtt.

A takarékszövetkezeti integrációhoz tartozó hitelintézetek mérlegfőösszege az ez év június elsejétől taggá vált TakarékBankkal együtt számolva 1746 milliárd forint volt az első félévben. Az integráció központi bankja nélkül 1396 milliárd forintot tett ki az összes eszközállomány, amely 0,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ennek alapján június végén az integráció piaci részesedése 4,28 százalék volt, míg a TakarékBankkal együtt számolva 5,35 százalék.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-11-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite