2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTalent-Klub ahol a tehetség színre lép

Talent-Klub ahol a tehetség színre lép


Közel egy éve működik Salgótarján szívében a Talent Alternatív Művészeti Klub és Kávézó. A Talent-Klub fő célja, mint ahogyan a nevében is van a tehetség, a tehetséges fiatalok támogatása és a kultúra népszerűsítése. A kellemesen kialakított környezetben folyamatosan újabb és újabb programok, koncertek, színházi előadások, kiállítások várják a kultúrára szomjazó salgótarjániakat és Nógrád megyeieket. Munkatársunk a Művészeti Klub megálmodójával és vezetőjével Nagyné Hajdú Györgyivel beszélgetett.

Nagyné Hajdú Györgyi

Nagyné Hajdú Györgyi a Talent-Klub tulajdonosa


Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen Klub működik itt Salgótarjánban, ahol sajnos a kulturális élet pezsgése nem jellemző. Nem is beszélve arról, hogy az országban ez az egyetlen megyeszékhely,és egyetlen megye, amelynek nincs saját színháza, ezért még fontosabb szerepet tud betölteni egy ilyen alternatív művészeti klub. Hogyan jött ez az ötlet, hogy megnyissák a Talent-Klubot?


Egy régóta dédelgetett álmom vált valóra azzal, hogy megnyithatom ezt a pinceklubot itt Salgótarjánban - kezdte a beszélgetést Nagyné Hajdú Györgyi a Klub tulajdonosa. Több évtizeden keresztül vállalkozóként tevékenykedünk; a férjemmel közösen vezettünk egy ruha nagykereskedést., és helyben divatáru üzletet. Természetesen a vállalkozás mellett folyamatosan tanítottam gyerekeket és vezettem különböző drámaköröket gyerekeknek és fiataloknak egyaránt. Viszont mindemellett mindig is hiányzott a tanult szakmám, hivatásom, mivel eredeti szakmámat tekintve drámapedagógus és művelődésszervező vagyok. Azt szerettem volna csinálni, amihez leginkább értek, ami legközelebb áll a szívemhez, a lelkemhez. Mindig is a szívem csücske volt a színház.

 

talent_klub002

A művészeti klub kávézója, ahol a fiatalok is kulturáltan szórakozhatnak


- Ezért is pályázta meg annak idején a József Attila Művelődési Központ igazgatói állását?


Igen, többek között ezért is. Úgy gondolom, hogy a 18 éves szakmai múltammal, a tapasztalatommal, és ami ebben a szakmában a legfontosabb és a legeslegdrágább a kapcsolati tőkémmel sokat tettem azért, hogy a József Attila Művelődési Központ egy igazi kulturális központtá váljon Salgótarjánban és Nógrád megyében egyaránt. Úgy vélem olyan lépéseket tettem, ami a kultúra álló vizét egy kicsit felkavarta. Sikeres, népszerű és szerethető színdarabokat hoztam, amivel megtelt a nézőtér, új weboldalt hoztam létre a „Józsinak", amelyen bevezettük az internetes jegyrendelést. Alternatív kiállításokat, koncerteket szerveztem, a fiataloknak megteremtettük az üvegcsarnokban a kulturált szórakozási lehetőséget. A fogadó térben azt a csúnya, vendégűző „kalitkát" lebontattam, helyette a fogadó térbe modern információs pultot hozattam létre. Egy olyan kulturális központot kezdtem el építeni, ami a város polgáraiért van, amely minden embert, minden réteget meg kívánt szólítani, amely egy valódi, a szó legnemesebb értelmébe vett kulturális központ. A város polgárai észrevették a változásokat és pozitívan fogadták azokat. A mai napig megállítanak az utcán és megköszönik az emberek, amit tettem a város kulturális életének fellendítéséért. A város lakóinak tetszett, amit csináltam, viszont a város vezetőinek sajnálatos módon nem voltak szimpatikusak a sikereim.


- Mit mondtak, mi volt a baj a munkájával? Miért menesztették idő előtt, hiszen a kinevezése öt évre szólt, ha jól tudom?


Nos, hogy őszinte legyek a mai napig nem tudom. A lényeg az, hogy a polgármester asszony az alpolgármesterrel üzente meg nekem, hogy jobb lesz, ha magamtól lemondok. Talán az volt a baj velem, hogy túlságosan is önálló voltam. Sajnos a város vezetője a mai napig el sem köszönt tőlem. Kértem ugyan egy „tisztázó" beszélgetést, de ugyanúgy, mint korábban, nem ér rá a velem való egyeztetés(ek)re. Amit hivatalosan kaptam, az pedig sajnos érthetetlen, nonszensz, hiszen aki kinevezett, pontosan tudta, mennyi gyakorlati idővel rendelkezem, jogászokkal is átnézettem a pályázat beadásakor: 16 éves kiscsoport vezetői múlt és néhány éves pedagógusi-közalkalmazotti gyakorlat elegendő volt a kinevezéshez, elegendő lehetett volna a további munkához is.


„Két út van előttem..."


- Mennyire viselte meg Önt az, hogy menesztették a JAMKK éléről?


Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem viselt meg ez az egész helyzet. Át kellett értékelnem az eddigi életemet, és úgy láttam akkor, hogy két út áll előttem. Vagy eladunk mindent és elköltözünk innen, vagy csinálom tovább azt, amit elkezdtem, amit a hivatásomnak tekintek. Végül az itt maradás mellett döntöttem, döntöttünk együtt a családommal; és nem bántam meg. Hiszen megvalósíthattam az álmomat és létrehozhattam a Talent Klubot. Tálentum -mint tehetség. Nálunk itt a klubban tényleg ez a kulcsszó.

 

talent_klub

Földes László - HOBO énekel a Talent-klub színpadán


- Térjünk egy kicsit vissza a klub megalakítására. Hogy kezdődött?


Tavaly januárban elkezdtem szervezni a Magyar Dal Napját és helyszínt kerestem. Sajnos itt a városban rengeteg üres ingatlan van. Nagyon sokat megnéztünk, mikor megtaláltuk a régi nyomda klub pince helységét. Láttuk, hogy rossz állapotban van, és sokat kell majd rákölteni, de mi még is beleszerettünk. Így lett a Talent-Klub Salgótarján belvárosában a régi nyomda klub helyén. Azóta számos koncerten, színházi előadáson, kiállításon vagyunk túl. Büszkén mondhatom, hogy visszajáró vendég -művészként köszönthetjük a Talant-Klub színpadán Hobót. Csodálatos és családias hangulatú színházi előadásaink voltak. Most fogjuk megnyitni Mátray Barta Pál és Danyi István amatőr képzőművészek tárlatát, és természetesen sok tehetséges helyi fiatalnak adunk lehetőséget bemutatkozni. Több alkalommal is adott már koncertet a Nógrád Csillagai tehetségkutató versenyének győztese Oláh Gergő, Gery, akinek csodálatos előadásmódja és hangja elvarázsolta a közönséget. Állt a színpadunkon sok egyéb helyi tehetség: Torják Dávid zenekara, a Reflected, a Dűvő és a Dobroda...mellettük az országos hírnevűek: Dolák Saly Róbert, Menszátor Héresz Attila, Ladányi Andrea és Borlai Gergő, a BELMONDO, A Kerekes Band, Tóth Gabi, az Animal Cannibals...(a teljesség igénye nélkül).

 

talent_klub001

A Dűvő zenekar lemezbemutató koncertje a Talent-klubban


- Milyen további tervei vannak?


Elsődleges célunk és feladatunk, hogy életben tartsuk ezt a művészeti klubot, ami nem könnyű, hiszen nem kapunk semmilyen támogatást. A közönség szeretete a művészet iránt- ez tudja életben tartani ezt az alkotó műhelyt. Hiszen azzal, hogy egy előadásunkra megveszik a belépőjegyet, azzal támogatnak minket és a kultúrát. Továbbra is olyan művészeket hívunk meg, akik valóban megdolgoztak a sikerért, akik tudják, mit jelent a színpad és a szakma iránti alázat. Hiszek abban, hogy itt Salgótarjánban, ebben a nehéz sorsú zsákvárosban is él egy olyan réteg, amely fogékony az értékes szórakoztatásra, a műfajok gazdagságát szereti élőben élvezni; nem felejtett még el -a média agymosó törekvéseinek ellenére sem- gondolkodni. Él még, életben van az érzelmi EQ-ja, (intelligenciája), beengedi a közvetlen közeléből érkező művészi élményeket, és érzékenyen várja a katarzist.

 

HÍR PORT24
Fotók: Kupka Edit/Tarjáni képek/Talent-klub

 

 

2012-02-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite