2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonTállai: a jövőben a szakhatóságok is korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását

Tállai: a jövőben a szakhatóságok is korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását


Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, a jövőben a szakhatóságok is korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását.

Tállai András


A jövőben a szakhatóságok - mint például a rendőrség, a tűzoltóság és az ÁNTSZ - is korlátozhatják a szórakozóhelyek nyitva tartását; negyedévente kötelező ellenőrzést írnak elő a tömegrendezvények megtartására alkalmas helyiségekre, illetve szabályozzák a szabadtéri rendezvényeket is a diszkótragédia kapcsán. Erről Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára beszélt az MTI-nek adott interjújában.


Az államtitkár elmondta: már a közeljövőben meghoznak egy önálló kormányrendeletet, melynek a célja a zenés-táncos rendezvények biztonságosabbá tétele. A továbbiakban egy átfogóbb jogszabályváltozást is előkészítenek, amely jelentősen megszigorítja majd a kereskedelmi törvényt, például kiemelik és külön szabályozzák a tömegrendezvényeket, de érinti az építésügyi szabályokat és a szabálysértési törvényt is. Ezek a módosítások tavasszal kerülhetnek a parlament elé - tette hozzá.
A kormányrendelet meghatározza majd a szórakozóhelyek engedélyezési eljárását, például háromszáz főben állapítja meg a tömegrendezvények alsó határát, a szabadtéri rendezvények esetében pedig ezer fő lesz a küszöb. A szabályozás értelmében a tömegrendezvények szervezői csak akkor tarthatják meg programjaikat, ha előzőleg minden engedélyt beszereztek és a jegyző kiadta a működési engedélyt. Például a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és az ÁNTSZ-nek kell előzetes szakhatósági engedélyt kiadnia - hívta fel a figyelmet.

 

diszkotragedia


Az államtitkár szerint az új szabályozás bevezeti a negyedévente kötelező hatósági ellenőrzést, a hatóságoknak pedig olyan jogosítványt ad, hogy akár egy rutinellenőrzés során is bármikor bezárathatják egy napra a szórakozóhelyet. A helyiség tartós bezárása és a pénzbírság kiszabása továbbra is a jegyző hatáskörében marad - tette hozzá. Ez komoly változás ahhoz képest, amit 2009-ben vezettek be, és aminek értelmében csak bejelentési kötelezettsége volt a szervezőknek.


A jogszabályok előkészítésébe a vendéglátóipari egységeket összefogó szervezetek is bekapcsolódtak és már javaslatokat is tettek - mondta Tállai András. A továbbiakban koncepciót dolgoznak ki a fiatalok szórakozóhelyeken való tartózkodására is. Ez azt jelenti, hogy szabályozzák a 18 év alattiak éjszakai szórakozási lehetőségeit, és különös hangsúlyt fektetnek majd arra, hogy ne kaphassanak alkoholt ezeken a helyeken se. Erre egyelőre csak javaslatok érkeztek, a konkrét jogszabályi változások még kialakítás alatt vannak - mondta. Felvetődött továbbá, hogy a rendezvényszervezőknek előírnák a kötelező felelősségbiztosítást.
Mint rámutatott: a tragédia arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a jogszabályokkal vannak problémák, hanem a szemlélettel is. Így például meg kell változtatni azt a szórakozási kultúrát, hogy a 18 év alatti veszélyeztetett korosztály tagjai felnőtt felügyelete nélkül hajnalig kimaradhatnak, alkoholt, esetleg más drogot fogyasztanak, mindezt teljesen szabadon. Gondolkoznak már a szórakozóhelyek nyitva tartásának új koncepcióján, illetve a rendezvényszervezők etikai kódexének kialakításán is - nyilatkozta Tállai András.

 

diszkotragedia01


Január közepén a Nyugati téri West Balkán szórakozóhelyen a diszkóból kiáramló tömegben három lány vesztette életét. Halálukat a budapesti rendőrfőkapitány közlése szerint fulladás okozta. A történtek miatt a rendőrség nyolc ember ellen indított eljárást halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A terézvárosi jegyző 90 napra bezáratta a szórakozóhelyet. A West Balkán üzemeltetői később bejelentették, hogy végleg bezárják helyet.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite