2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonTállai: még az idén rendezik az ötezer fő alatti települések adósságát

Tállai: még az idén rendezik az ötezer fő alatti települések adósságát


Az állam még ebben az évben rendezi az ötezer fő alatti települések adósságát - közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Tállai András

Tállai András


"Az ötezer fő alatti településeket (...) a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat módosítása értelmében még ebben az évben konszolidálni fogja az állam" - fogalmazott Tállai András. Tájékoztatása szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell intézkedni arról, hogy december 28-ig a pénzintézetekhez eljussanak a források.


Tállai András elmondta, hogy a törvényjavaslatot várhatóan december 3-án fogadja el a parlament, majd a Belügyminisztérium december 5-én konzultáció-sorozatot indít, amely december 14-ig tart. Ez idő alatt a tárca delegációi valamennyi ötezer fő alatti, adósságot felhalmozott település képviselőivel tárgyalnak az adósságkiváltásról.


Az ország minden megyéjében, összesen 31 településen 1.758 önkormányzat polgármesterét és jegyzőjét hívják megbeszélésre - közölte. A tárca hat delegációjának feladata a jogszabályi háttér, valamint az önkormányzatokra háruló feladatok ismertetése. Tállai András közölte, az önkormányzatoknak a kincstár számára december 17-ig adatszolgáltatást kell nyújtaniuk a pénzügyi helyzetükről a december 12-i állapotuknak megfelelően. A kincstár feladata lesz, hogy december 20-ig ezeket az adatokat összesítve a Nemzetgazdasági Minisztériumnak továbbítsa.


A minisztériumi delegációikat Tállai András, Farkasné Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár, valamint két főosztályvezető és két főosztályvezető-helyettes alkotja. Kérdésekre válaszolva Tállai András elmondta, a jövőben két típusú önkormányzat lesz: az adósságkonszolidációban részt vett, illetve az, amelyik nem. Azon önkormányzatok számára, amelyek nem vettek részt a konszolidációban, egyrészt külön, fejlesztésre vonatkozó pályázatokat szeretnének kiírni, másrészt önrész nélkül vagy csökkentett önrész nélkül tudnak majd pályázni bizonyos, önkormányzatokat érintő fejlesztésekre. Ennek részleteit a jövő évben dolgozzák ki - tette hozzá.


Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című októberi budapesti rendezvényen jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2012-11-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite