2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
ItthonTállai András: Az önkormányzatok jövője érdekében kell a szigorítás

Tállai András: Az önkormányzatok jövője érdekében kell a szigorítás

Tállai AndrásMinden településen lesz képviselő-testület és polgármester az új alkotmány hatályba lépése után is - szögezte le Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati ügyekért felelős államtitkára a Duna Televízió reggeli műsorában. Hozzátette, hogy a kötelezően ellátandó feladatok rendszere viszont minden bizonnyal változik majd az önkormányzati törvény módosítása után, méghozzá az egyes települések nagyságához és erejéhez mérten.


A politikus beszélt az önkormányzatok hitelfelvételének kontrollhoz kötéséről is. Mint mondta, Magyarországon az önkormányzati törvény szabályozza az önkormányzatok hitelfelvételének mértékét, ám a túllépésnek semmilyen törvényben nincs szankciója. Ezt az önkormányzatok egy része ki is használja és túllépi a megszabott határt.


A kormány által tervezett változtatásra nem amiatt van szükség, mert a választás évében kicsit többet költöttek a helyhatóságok, mint "normál" években szokás. Az önkormányzatok jövője érdekében szükséges szigorítás - tette hozzá Tállai András.

Szerinte át kell nézni, hogy az adott városnak, településnek a gazdasági lehetősége megengedi-e, hogy hosszú távra hitelt vegyen fel és megvan-e a háttér a hitel visszafizetésére. Az államtitkár szerint kontrollt szeretnének, szigorítást - de nem tiltást - annak érdekében, hogy ne folytatódjon az a tendencia, miszerint felelőtlenül, átgondolatlanul, a következő ciklusokat megterhelve hitelt vesznek fel az önkormányzatok, sokszor nem racionális, nem értelmes célokra is.

 

Forrás: Duna TV/Hírcentrum/HÍR PORT24

 

2011-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite