2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonTállai András: új szakasz nyílik a magyar önkormányzati rendszerben

Tállai András: új szakasz nyílik a magyar önkormányzati rendszerben


A múlt év végén elfogadott új önkormányzati törvény új szakaszt nyit az önkormányzati rendszerben, mert egy teljesen új szemlélet, és teljesen új feladatrendszer alapján kell a helyhatóságoknak a jövőben a feladataikat ellátni - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán, Kecskeméten tartott sajtótájékoztatóján.

Tállai András


Tállai András hangsúlyozta: a következő két hónapban az országban negyven helyszínen találkoznak polgármesterekkel, jegyzőkkel, ahol értelmezik az elfogadott törvényt, valamint arról is beszélnek, mit kell megtenni ebben az évben, hogy 2013. január 1-jétől már valóban az új szellemben működjön a magyar önkormányzati rendszer.


Az államtitkár kiemelte: a törvénynek van olyan passzusa, amely már január elsején hatályba lépett, és ezt az korábban elfogadott Alaptörvény határozta meg. "Ennek az egyik része, a törvényességi felügyelet bevezetése, mely január elseje óta a megyei kormányhivatalok irányításával már működik, a másik nagyon fontos szabályozás arról szól, hogy az önkormányzatok a kötelezettségvállalásaikat csak szigorú feltételek mellett tehetik meg a jövőben" - fogalmazott az államtitkár.


Tállai András emlékezetett arra, hogy az önkormányzatok kötelezettségvállalásairól szóló részt az önkormányzati törvény is tartalmazza, de egy másik sarkalatos törvényben, a gazdasági stabilitásról szóló törvényben szabályozzák. "Egy december 30-án megjelent kormányrendelet, ami a részleteket taglalja" - tette hozzá. Az államtitkár az önkormányzati törvény további fontos változásának nevezte a feladatfinanszírozási rendszer 2013. január 1-jétől kezdődő bevezetését, valamint a közös önkormányzati hivatali rendszer létrejöttét.


Tállai András szólt arról, hogy a kormány tematikus üléseket tart e héttől kezdődően, s információi szerint a jövő héten fogja tárgyalni az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatos kérdéskört. Az államtitkár tervei szerint a tárca a kormányülésre szeretne bevinni egy jelentést, amely részletesen tartalmazza a legfontosabb feladatokat. Az MTI kérdésére, hogy az elbocsátások miatt a kormányhivatalok miként tudnak megfelelni jelentősen megnövekedő feladataiknak, az államtitkár hangsúlyozta: a kormányhivatalok január elsejével két új feladatot kaptak, amelyekre időben felkészültek.


"Végezetül a törvénybe bekerült az, hogy a 100 millió forint alatti hitelfelvételeknél a főváros kerületei, valamint a megyei jogú városok esetében nem kell engedélyeztetés, az egyéb települések vonatkozásában is csak a tíz millió forint fölötti hitelfelvételek esetében kell engedélyeztetés" - mondta Tállai András, hozzátéve, hogy véleménye szerint ez csökkenti a kormányhivatalok munkáját.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite