2019. július 16., kedd - Valter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTáncgálával jubilál a salgótarjáni Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület

Táncgálával jubilál a salgótarjáni Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület


Fennállásának húszéves jubileumát táncgálával ünnepli pénteken a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület a salgótarjáni Városi Sportcsarnokban.

Kodály Iskola01


A társulat az elmúlt két évtized során tehetséges fiatalok sokaságát nevelte ki a magyar néptáncművészetnek, van köztük olyan, aki ma hivatásos táncosként járja a világ színpadait - mondta az MTI-nek az együttes vezetője, Braun Miklós. A megyei Prima-díjjal kitüntetett koreográfus felidézte, hogy a fiatalok tehetséggondozását, a néphagyomány ápolását tűzték ki célul, amikor 1994-ben megalapították a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület.

 

Braun Miklós hozzátette: anyaintézményük, a salgótarjáni Kodály Zoltán Általános Iskola anyagi lehetőségeit bővítették az egyesület létrehozásával; a fesztiválokon való jelenlét, a külföldi turnék és a viselet elkészítésének költségei ugyanis messze meghaladták a lehetőségeiket. Az évek során százhúsz gyerek fordult meg az együttesben, az alapító tagok közül tízen még ma is a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület táncosai, de a Nógrád Táncegyüttesben és más műhelyekben is feltűnnek a táncosaik. Léptek már fel az MR Gyermekkórussal, szimfonikus zenekarral, színpadi műsoraikban az autentikus elemeket más kultúrák anyagával is szívesen ötvözik - fogalmazott az egyesület vezetője.


A Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület április 25-i jubileumi gálaműsorában fellép a Cantabile Kamarakórus, egy felvidéki és egy egri táncegyüttes, valamint szólót táncol Szoboszlai Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, a táncművészeti egyetem hallgatója. Az estnek a salgótarjáni Városi Sportcsarnok ad otthont.


Braun Miklós az 1970-es évektől vesz részt Magyarország és Szlovákia több palóc településén a hagyományőrző és néptáncegyüttesek munkájában. A budapesti származású, Salgótarjánban élő folklorista egykori növendékei rangos együttesekben táncolnak Pozsonyban és Budapesten, rimóci gyűjtéseit a Magyar Tudományos Akadémia archívumában őrzik.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-04-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite