2021. január 19., kedd - Sára
Keresés a tartalomban
KultúraTáncmaraton és gálaest Pécsett! Ma van a tánc világnapja!

Táncmaraton és gálaest Pécsett! Ma van a tánc világnapja!


TáncSzínes programokkal és különböző mozgáskultúrákkal várják a tánc szerelmeseit a Merlin Színházban és a Müpában is, de a Pécsi Balett is gálaesttel ünnepel. Ma van a tánc világnapja. A táncművészet ünnepén színes programokkal várják a közönséget, Budapesten és Pécsett pedig gálaesten adják át a szakma elismeréseit.


A hagyományokhoz híven ezen a napon adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, az Imre Zoltán Alapítvány díját, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat. A budapesti Művészetek Palotája mellett idén Pécsett, Európa egyik kulturális fővárosában, a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Pécsi Balett otthonában is rendeznek gálaestet.

A közönséget számos táncos programra várják a világnapon: a fővárosban a Merlin Színházban 24 órás táncmaratont rendeznek, a Gödör Klubban a legkülönbözőbb táncos műfajokkal ismerkedhet a közönség, a baranyai megyeszékhelyen pedig ma tetőzik a hétfő óta tartó Pécsi Táncmaraton.
tánc világnapjának magyarországi üzenetét az idén Zsuráfszky Zoltán Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Honvéd Táncszínház művészeti igazgatója fogalmazta meg. A köszöntőt csütörtökön este Budapesten, a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában tartandó gálaesten olvassa fel a művész.

Az alábbiakban szó szerint közöljük az érdemes és kiváló művész üzenetét, amelyet a Magyar Táncművészek Szövetsége juttatott el az MTI-hez.

"Szeretettel köszöntöm Önöket a Tánc Világnapján! Ünnepeljük ma együtt a Táncművészetet, a Táncművészeket! Köszöntök mindenkit, aki rajongva, vagy távolságtartó tisztelettel, vagy akár - mint jómagam is -, a szerelmesek elfogultságával tekint erre a szavakban nehezen kifejezhető művészeti ágra.

A Tánc örök lüktetése, a pillanat művészetének nagyszerűsége sokakat elbűvölt már, s e bűvöletből nehéz, sokszor szinte lehetetlen szabadulni; Akit egyszer magához láncolt, legyen az akárhány éves, nem feledi a mozgás szabadságát, szépségét, a gyakorlás áhított gyötrelmeit, s nem feledi azt a boldogságot sem, amely az általa elnyert sikert koronázza.

Azt mondják, a táncnak csak jelene van, nem alkothat maradandót s mégis! Mindig meg-megújuló formáival, létezésével örökké él, amíg az ember él a földön, hiszen egyidős az ember megjelenésével, s az örök emberi életerőt sugározza az emberi lélek legtisztább megnyilvánulási formájaként.

Az ókori görögök az istenek adományának tekintették, az emberi szenvedélyek hű tükörképének; a természeti népek mágikus jelentőséget tulajdonítanak táncaiknak; s hogy mit jelent ma nekünk? Sokaknak élvezetes szórakozási formát, másoknak könnyű érvényesülést, s akadnak néhányan, akiknek olyan önkifejezési formát, amely nélkül nem élhetnek teljes életet, s amellyel ugyan nem tudják megváltoztatni a világot, de a költő szemével tudnak rajta keresztül üzenni az embereknek, az emberekről.

Megtiszteltetés számomra, hogy annyi jeles alkotóművész és táncművész közül éppen én köszönthetem ma Önöket a Tánc Világnapján, s engedjék meg, hogy magamról és szűkebb művészeti ágamról, a magyar néptáncművészetről is szóljak néhány szót. Számomra a magyar és a Kárpát-medencei népek tánchagyományának tovább éltetése, művészi rangjának megőrzése - egyéni művészi utam mellett - a legfontosabb feladat, s mint magyar táncművész és koreográfus személyes felelősséget érzek, hogy néptáncművészetünk, a többi kiváló táncművészeti ág mellett, méltó megbecsülést nyerjen itthon és külföldön egyaránt.

Remélem, hogy mi táncművészek, koreográfusok - legyen az balett, modern, társas tánc, néptánc, vagy bármely egyéb műfaja a mozgásművészetnek -, még sokáig tudunk örömet, kikapcsolódást, szépséget nyújtani táncszerető közönségünknek.

Tisztelettel:

Zsuráfszky Zoltán Harangozó- díjas, Érdemes és Kiváló Művész"

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-04-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite