2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonTandíjmentességet ígér, és minden hallgató külföldi nyelvtanulását támogatná az MSZP

Tandíjmentességet ígér, és minden hallgató külföldi nyelvtanulását támogatná az MSZP


Újragondolta felsőoktatási programját az MSZP. A szocialisták vállalják, hogy ha kormányra jutnak, 2014 szeptemberétől mindenki, aki a bekerüléshez szükséges minimumpontszámot eléri, tandíjmentesen kezdheti meg tanulmányait - jelentette be Mesterházy Attila pártelnök kedden.

mesterhaziattila


Az egyetemek ezután szakterületenként határozhatnák meg az elvárt minőségi követelményeket, fizetniük azoknak kellene, akik nem teljesítik azokat. A tandíjmentességet tehát nem megszerezniük, hanem megtartaniuk kellene a diákoknak - magyarázta.


Mesterházy Attila elmondta, azért gondolták újra ősszel bemutatott oktatáspolitikai programjukat, mert egyre több fiatal megy külföldre tanulni az érettségi után. Ennek egyik oka pedig az, hogy egyre nagyobbak a magyarországi felsőoktatási tanulmányok költségei.


Az MSZP elnöke azt is közölte, olyan programot indítanának, amellyel minden egyetemi-főiskolai hallgató 3-5 hónapig tanulhatna idegen nyelvet külföldön. Ezt európai uniós támogatásokból finanszíroznák.


Azt mondta, ezzel változtatnának a jelenlegi helyzeten, amikor az állam nyelvtudást vár el a diploma előtt állóktól, de nem segíti őket annak megszerzésében, esetenként pedig el is tekint ettől. A javasolt nyelvtanulási program beindításával az állam joggal kötné nyelvvizsgához a diplomaszerzést - fejtette ki.


Hiller István volt oktatási miniszter elmondta, a szocialisták vállalják, hogy 2014 szeptemberétől átlagosan 25 százalékkal csökkentik a már most a felsőoktatásban tanulók költségtérítését.


Arról is beszélt, az elvándorlást nem lehet adminisztratív eszközökkel, így a hallgatói szerződésekkel megakadályozni. Ezt jelzi, hogy az előzetes adatok szerint idén nagyjából 15 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba, mint tavaly, és 45 ezerrel kevesebben, mint két évvel ezelőtt.


Hozzátette: a 2010-es kormányváltáskor még 186 milliárd forintot fordított az állam a felsőoktatásra, mostanra viszont csak 123 milliárdot, ezért céljuk, hogy a támogatás mértékét - másként elosztva - újra a 2010-es szintre emeljék vissza.


Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-04-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite