2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonTanúként hallgatták meg Veres Jánost

Tanúként hallgatták meg Veres Jánost


Tanúként hallgatta meg Sukoró-ügyben Veres János szocialista országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hétfőn - tudatta az ügyészség az MTI érdeklődésére.

veresjanos


Fazekas Géza szóvivő a nyomozati cselekménnyel kapcsolatban annyit mondott, hogy a tanú válaszolt az ügyészség kérdéseire.Veres János, a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere MTI-hez eljuttatott közleményében megerősítette a tanúkihallgatás tényét, és azt is közölte, hogy az ügyben a földcserével és koncessziós pályázattal kapcsolatos kérdésekre az általa ismert összes körülményről tájékoztatást adott.


Veres János a reggeli órákban érkezett a KNYF VI. kerületi épületébe, és több órán át ott tartózkodott. A magyar állam tulajdonát képező, Sukoró külterületén lévő ingatlanok Pilis, valamint Albertirsa külterületén lévő ingatlanokra való cseréjéről még a Gyurcsány-kormány időszakában, 2008. július 30-án született döntés. A Pénzügyminisztérium 2009 februárjában koncessziós pályázatot írt ki játékkaszinó alapítására és működtetésére. Sajtóhírek szerint King,s City néven másfél milliárd eurós, azaz több mint 400 milliárd forintos turisztikai beruházásra készült Sukorón egy amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport. A korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joav Blum izraeli-magyar üzletember úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserére a magyar államnak a Pest megyében lévő - összesen 183 hektáros - gyümölcsöseit.


A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisában rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen az ingatlanok cseréje miatt. Bajnai Gordon az év júniusában miniszterelnökként vizsgálatot kért a pénzügyminisztertől. Az ügyben Schiffer András - a 2010-es választásokon a parlamentbe kerülő LMP frakcióvezetője - 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt.


A Központi Nyomozó Főügyészség 2010 nyarán nyilvánosságra hozott egy szakvéleményt, amely szerint a sukorói csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak, így a csereügyletben 1 milliárd 327,8 millió forint értékkülönbség állapítható meg. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly februárban feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, a hivatal elnöke akkor arról beszélt, hogy a kaszinóberuházások koncessziós szerződéseinek vizsgálata során több olyan iratot találtak, amelyek szerintük megalapozzák a gyanút, hogy Veres János és Oszkó Péter - a Bajnai-kormány pénzügyminisztere - érintett lehet az ügyben. Mindkét volt pénzügyminiszter visszautasította a feltételezést.


"Semmilyen módon nem vagyok érintett Sukoró-ügyben" - hangoztatta akkor Veres János. A nyomozás során tanúként hallgattak meg két volt miniszterelnököt, Bajnai Gordont és Gyurcsány Ferencet, majd utóbbit hivatali visszaélés miatt meg is gyanúsították 2011 októberében. A volt miniszterelnök akkor panaszt jelentett be a gyanúsítás ellen. Gyurcsány Ferenc a Sukoró-ügy hetedik gyanúsítottja volt, korábban ezzel kapcsolatban meggyanúsították többek között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst, és egyik volt igazgatóját, valamint egy korábbi pénzügyminisztériumi szakállamtitkárt is.


Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc személyiségi jogi pert indított Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, elszámoltatási kormánybiztos ellen, mert álláspontjuk szerint Budai megsértette jó hírnevüket azzal, hogy 2010 nyarán azt állította: "dokumentumok igazolják, hogy Sukoró-ügyben Bajnai is és Gyurcsány is hamisan tanúskodott az ügyészség előtt".


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-01-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite