2019. március 26., kedd - Irén
Keresés a tartalomban
Zöld zónaTapírcsikó született Szegeden

Tapírcsikó született Szegeden


Tapírcsikó született a Szegedi Vadasparkban. Az ősi formáját megőrző állatfaj ritkán szaporodik állatkertben, a Tisza-parti városban mégis immár a hetedik csöppség látott napvilágot.

tapircsiko

A tapírfiú, „aki" gondozójától az Ottó nevet kapta, július 1-jén jött világra négy-öt kilogrammos testsúllyal. Láthatóan jól érzi magát, és szépen gyarapodik - mondta el az MTI-nek Veprik Róbert, a vadaspark igazgatója.

A tapír nagyon értékes állatkerti állat, születése nemzetközi téren is eseménynek számít. Bár Magyarország több állatkertjében is találkozhatnak a látogatók ezzel a békés növényevővel, ez idáig tartásában a Szegedi Vadaspark tekinthető a legsikeresebbnek. Ehhez a dél-amerikai állatok gondozásában szerzett tapasztalatok mellett az a tapírparadicsomnak is beillő, hatalmas, a természetes élőhelyét idéző bemutatóhely is hozzájárul, amelyet Pantanal-kifutónak neveztek el. A tavas-mocsaras, emellett száraz, erdős részekben is bővelkedő kifutó ideális otthona a vizet kedvelő fajnak.

Ugyan a közönséges tapír (Tapirus terrestris) a leggyakoribb a három dél-amerikai tapírfaj között, mégis veszélyeztetett állatnak számít. Az Amerikában élőkön kívül még Ázsiában él egy faj, a nyerges mintázatáról jól ismert indiai tapír (Tapirus indicus), amelynek természetvédelmi helyzete szintén kritikus. Az európai állatkertek ezért fajmegmentési program (EEP) keretében tartják a tapírokat, Ottó szülei is így kerültek Szegedre, és eddig összesen hét utódnak adtak életet - közölte a szakember.

A csíkos, pöttyös testű kölyköket csaknem egyéves korukig közösen nevelik a szülők, majd a következő bébi érkezése előtt elvadítják maguktól.

A páratlanujjú patások rendjébe tartozó tapírok teste - melyet rövid, feketés-szürkésbarna szőr borít - a disznónál valamivel nagyobb. Felső ajkuk és orruk egyesülve lefelé hajló, rövid, mozgékony ormányt alkot. Mellső lábukon négy, a hátsón három ujjuk van. Testtömegük 150-250 kilogrammot is elérheti. Fogságban 30-35 évig is életben maradhatnak.

A trópusi erdőkben, valamint folyóvizek, mocsarak közelében élő tapír sokat és szívesen tartózkodik a vízben, kiválóan úszik, hosszú percekig képes a víz alatt maradni. Tápláléka vízinövényekből, falombból, hajtásokból és gyümölcsökből áll.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

Fotó : MTI

 

2011-07-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite