2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonTárki: őrzi vezető pozícióját a Fidesz-KDNP, élen a fiatalok körében is

Tárki: őrzi vezető pozícióját a Fidesz-KDNP, élen a fiatalok körében is


A Fidesz-KDNP 43 százalékos támogatottsággal megőrizte vezető pozícióját a teljes népesség körében, a 22 százalékos támogatottságú MSZP-t tavaly lényegében beérte a Jobbik, amelyre 21 százaléknyian szavaznának, az LMP népszerűsége egész évben 8 százalékon stagnált - állapította meg a Tárki Zrt. a 2011-ben végzett közvélemény-kutatásait összefoglaló elemzésében.

szegnar


A TÁRKI Társadalomkutatási Intézet elmúlt évi, havi rendszerességgel végzett kutatásaiból kiderül, hogy a 37 év alatti választók körében is a Fidesz-KDNP vezet (42 százalék), ugyanakkor a Jobbik-szimpatizánsok tábora a fiatalok között sokkal gyorsabban nő (30 százalék), mint a teljes népesség körében. Ennek tudható be, hogy a választásra jogosult fiatalok között a Jobbik sokkal népszerűbb, mint az MSZP (14 százalék). Az LMP esetében a fiatalok támogatottsága lényegében megegyezik a teljes mintában tapasztalttal.


A 2011-es esztendő negyedéveinek eredményeit együttesen elemezve ugyanakkor a Tárki megállapította, hogy a kormányzó Fidesz-KDNP a teljes népesség és a fiatalok körében gyakorlatilag egyharmadát elvesztette szimpatizánsainak. A Jobbik szavazóinak száma viszont 9, illetve 10 százalékkal nőtt a teljes népességet és a fiatalokat tekintve, míg az MSZP szavazóié az említett viszonyrendszerben 4, illetve 5 százalékkal nőtt. A 37 év alatti választók körében az egész évet áttekintő elemzés a vallásosságot és a roma származást is vizsgálta a pártpreferencia összefüggésében.


Az eredmények azt mutatják, hogy a vallásosság megélése kérdésében a 37 év alatti magyar felnőttek a legtöbben azzal az állítással értenek egyet, hogy nem vallásosak, vagy csak a "maguk módján vallásosak" (38, illetve 48 százalék). A magukat nem vallásosnak vallók aránya az LMP hívei körében a legmagasabb (41 százalék), a további sorrend: Jobbik (39), Fidesz (37), MSZP (30) százalék. A szocialisták szimpatizánsai érzik magukat a legnagyobb arányban (57 százalék) a "maguk módján vallásosnak", a Jobbik 49, a Fidesz 47, az LMP 41 százalékon áll. Az LMP támogatói között vannak a legtöbben (14 százalék), akik nem döntötték el, hogy vallásosak-e, a további sorrend, Fidesz (9), MSZP (7), Jobbik (4 százalék) - olvasható az összegzésben.


Mind a négy párt esetében 8 százalék alatti azoknak a szimpatizánsoknak az aránya, akik saját bevallásuk szerint "az egyház tanításait követik". A vizsgálat megállapította, hogy a 18-37 év közöttiek körében a roma származásúak aránya az MSZP hívei között a legmagasabb (18 százalék), az átlagnál magasabb a Fidesz-KDNP szavazói körében (14 százalék), átlagos az LMP (9 százalék) és kiemelkedően alacsony a Jobbik szimpatizánsai között (1 százalék).

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-02-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite