2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonTarlós István visszautasítja a Magyar Színházi Társaság elnökének levelét

Tarlós István visszautasítja a Magyar Színházi Társaság elnökének levelét


"Meggondolatlannak, hangulatkeltőnek és méltatlannak" tartja Tarlós István a Magyar Színházi Társaság nyílt levelét, amelyben a társaság elnökségének nevében Csizmadia Tibor elnök bírálta, hogy a Fővárosi Önkormányzat "a többségi szakmai javaslat ellenére" döntött az Új Színház igazgatói kinevezése ügyében.

Tarlós István001


Pénteki keltezésű, a Magyar Színházi Társaság által vasárnap az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében a budapesti főpolgármester Tarlós István azt írja, megdöbbenéssel olvasta a levelet, visszautasítja az abban foglaltakat, vitatja, hogy "politikai célú területszerzésről" lenne szó, és "öntelt és elbizakodott gesztusnak" véli, hogy az elnök a választópolgárok összességének a nevében ír.


"Ön szerint +politikai célú területszerzés+, hogy összesen két változtatást hajtottunk végre a színházak vezetésében? Esetleg politikai haszonszerzésnek véli, hogy Szirtes Tamás, Bálint András, Puskás Tamás vagy Mácsai Pál igazgatók a helyükön maradtak? Netán azt, hogy az általunk díszpolgárrá avatott Zsámbéki Gábor által javasolt igazgatót szavaztuk meg a Katona József Színház élére?


Esetleg azt ígértem volna, vagy elvárható volna, hogy egyetlen változás se következhessen be a vezetésekben? Talán valamikor is így volt ez? Mi köze van az Ön feltételezhető valódi motivációjának a kulturális sokszínűséghez? Elmondom önnek: semmi" - olvasható a főpolgármester levelében, aki azt is Magyar Színházi Társaság elnökének figyelmébe ajánlja, hogy olvassa el Koltay Tamás korábbi kritikáját az Új Színház vezetéséről, vagy nézzen utána, kik akarták Márta Istvánt 2007-ben leváltani.


A Magyar Színházi Társaság szombaton közreadott levele azt nehezményezi, hogy a korábbi döntésekkel ellentétben most indoklás sem jelent meg a főpolgármesteri hivatal részéről. Kifogásolják továbbá, hogy a meggyőző arányú, szakmai indokokkal alátámasztott ajánlás ellenére (a bizottság 6:2 arányban a másik pályázót támogatta) a fenntartó más döntést hozott, és ismételten egy ismeretlen tartalmú pályázatot ítélt győztesnek a széles nyilvánosságot kapott másik pályázattal szemben. "Ez a döntése is azt a hitet erősíti a szakmában s a választópolgárokban, hogy a politikai célú területszerzésen túl más nem motiválja Önöket", és "Tudnia kell, hogy evvel rövid idő alatt fel fogja számolni fővárosunk világszerte elismert, gazdag színházi, kulturális életét" - fogalmaz az érdekvédelmi szervezet nyílt levele.


A fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója azt mondta szombaton az MTI-nek, hogy Tarlós István főpolgármester lezártnak tekinti "a fővárosi színházigazgatók kinevezése körül kialakult vitát". Szűcs Somlyó Mária szerint a városvezetés azt tartja elfogadhatatlannak, hogy a "legkisebb változás is ilyen agresszív hozzáállást vált ki a színházigazgatókból". A kommunikációs igazgató arra a nyílt levélre reagált, amelyet kilenc fővárosi színházigazgató írt a főpolgármesternek.


Az MTI-hez szombaton eljuttatott levél aláírói úgy fogalmaznak: "megismerve a győztes pályázatot, az a véleményünk, hogy az szakmai program helyett szélsőségesen radikális manifesztum, amelynek felháborító tartalma 2011-ben Európában elfogadhatatlan". A levelet Bálint András (Radnóti Színház), Eszenyi Enikő (Vígszínház), Mácsai Pál (Örkény Színház), Máté Gábor (Katona József Színház), Meczner János ( Budapesti Bábszínház), Puskás Tamás (Centrál Színház), Szabó György (Trafó - Kortárs Művészetek Háza), Szirtes Tamás (Madách Színház) és Zimányi Zsófia (Thália Színház) írta alá.


A Magyar Színházi Társaság és a színidirektorok azután írtak levelet, hogy Dörner György színművész lett az Új Színház igazgatója az intézmény élén 13 évig álló Márta István helyett.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-10-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite