2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonTavasszal az Országgyűlés elé kerül a futballhuliganizmus elleni törvénycsomag

Tavasszal az Országgyűlés elé kerül a futballhuliganizmus elleni törvénycsomag


parlament02Tavasszal a Parlament elé kerül az a törvénycsomag, amely rendezheti a futballhuliganizmus kérdését a magyar pályákon. Erről Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke - egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja - beszélt a Magyar Televízió hétfői Ma Reggel című műsorában.


A Fidesz politikusa szerint egy éven belül érezhető változás lesz a hazai labdarúgó stadionokban, két-három éven belül pedig teljesen meg lehet tisztítani a pályákat a huligánoktól. Bánki Erik elmondta, hogy alaposan áttanulmányozták a brit, a holland és a belga példákat.
Ezek alapján az vezethet eredményre a futballhuligánok ellen, ha a stadionokba érkezés és távozás során is kontrollálni tudják a szurkolókat, a huligánok ellen kiszabható letöltendő szabadságvesztéssel szigorítják a Büntetőtörvénykönyvet, valamint felújítják a magyar stadionokat. Hangsúlyozta: a legfontosabb teendő a Btk. szigorítása, mert amíg az Újpest-Fradi mérkőzésen randalírozókat jelenleg legfeljebb garázdaság miatt lehet szankcionálni, ami pénzbüntetéssel sújtható, a Btk. kisebb szigorításával, minősített esetben már letöltendő szabadságvesztést lehetne kiróni rájuk.
"Amíg nem lehet letöltendő börtönbüntetést kiszabni a futballhuligánokra, addig nem lesz elég visszatartó erő a számukra, és addig rend sem lesz a stadionokban" - fogalmazott Bánki, majd hozzátette: "Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével elkezdődött az egyeztetés a Büntetőtörvénykönyv szigorításáról a kormány, a klubok, a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészség között. A miniszter azt ígérte, hogy ez a folyamat az év végén lezárul és akkor tavasszal a Parlament elé kerülhet az a törvénycsomag, amely rendezheti a futballhuliganizmus kérdését."
Az európai példák a kormánypárti politikus szerint azt is mutatják, hogy ahol rendezett körülmények, működő beléptető rendszer és normális stadionok vannak, ott teltházas mérkőzéseket rendeznek.
"Európában a német Bundesligában a legmagasabb a nézőszám, többek között azért, mert ott a 2006-os világbajnokság kapcsán új stadionok épültek. A számok azt is mutatják, hogy ahol új stadion épül, ott 50 százalékkal nő a nézők száma, ezeknek a 40 százaléka nő. Ha javulnak a körülmények, akkor a családok is kijárnak mérkőzésekre, kiviszik a gyerekeket, aminek pozitív hatása előbb-utóbb az utánpótlás-nevelésben is jelentkezik" - magyarázta Bánki, aki szerint a kormány elszánt a futballhuliganizmus kérdésének megoldásában. Emellett az MLSZ-szel közösen újra kívánják indítani a Bozsik Programot is, és fel akarják újítani a magyar pályákat, többek között a Puskás Stadiont is.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite