2019. augusztus 22., csütörtök - Menyhért
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTavaszi tárlat nyílik Salgótarjánban

Tavaszi tárlat nyílik Salgótarjánban


Több mint kétszáz képzőművészeti alkotást, festményt, grafikát és szobrot láthat a közönség a szombaton nyíló salgótarjáni Tavaszi tárlaton. Az országos gyűjtőkörű kiállításra határon túlról is érkeztek pályaművek - közölte az MTI-vel K. Peák Ildikó.

nograditortenetimuzeum_salgotarjan

A Dornyay Béla Múzeum művészettörténésze, a tárlat kurátora hozzátette: idén ötszáz beküldött műalkotás közül válogatták ki az anyagot. A kiállító művészek között vannak felvidéki festők, de érkeztek képek Németországból is.

Szemadám György festőművész, író, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az MTI-nek elmondta: a magyar képzőművészet legnagyobb értéke a sokarcúságban rejlik, a kortárs képzőművészet széles palettáját mutatja ez a kiállítási anyag. A tárlaton a hagyományos festészet szerepel legnagyobb súllyal, amennyiben a szobrászat ilyen csekély mértékben van jelen, úgy ez azt is jelezheti, hogy ez a művészeti ág komoly támogatásra szorul - jegyezte meg.

A salgótarjáni Tavaszi tárlat a 80-as évektől vált regionális kiállításból országos rangúvá és begyűjtésűvé, olyan periodikusan ismétlődő rendezvénnyé, amely napjainkban már fontos helyet foglal el a hazai kulturális életben. A tárlat iránt egyre inkább fokozódik az érdeklődés az alkotók körében, a válogató zsűri elé minden egyes alkalommal a bemutatható alkotások többszöröse kerül. A kiállítást az 1990-es évektől kétévente rendezik, bemutatkozási lehetőséget teremtve festő-és grafikusművészek, valamint szobrászok számára.

Az idei tárlaton az előző rendezvény nagydíjasa, Kalocsai Enikő kapott lehetőséget arra, hogy egy kamara-kiállításon bemutatkozhasson.

A XXXIII. Tavaszi tárlat augusztus 29-ig látható a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

 

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2015-05-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite