2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonTávközlési adó - döbbent szolgáltatók, vitázó képviselők

Távközlési adó - döbbent szolgáltatók, vitázó képviselők


A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös sajtóközleményben adott hangot megdöbbenésének - megfogalmazásuk szerint - a szektort sújtó újabb különadó miatt.

mobilketto


Az MTI-hez eljuttatott közleményükben megjegyzik: az elmúlt hónapokban a kormányzat többször is ígéretet tett az ágazati különadók kivezetésére, ennek ellenére most, rövid határidővel gyakorlatilag megduplázza a távközlési szektor adóterheit, és csak a távközlési társaságokat sújtja.


Emlékeztetnek arra, hogy az Országgyűlés elé benyújtott távközlési adójavaslat a teher megfizetésére a szolgáltatókat kötelezi, noha - mint írják - az iparági egyeztetéseken az előfizetőket érintő fogyasztási adó tervezetét ismertette a kormányzat, és a Széll Kálmán Terv 2.0-ban is ilyen adó szerepelt. Ezzel, a tervekhez képest alapjaiban változtatta meg az általa az Országgyűlésnek beterjesztett távközlési adóról szóló törvényjavaslatot a kabinet - írják.


Elfogadhatatlannak tartják


Kifejtik: a három távközlési társaság az elmúlt hetekben mindent megtett az egyeztetések sikere érdekében, így elfogadhatatlannak tartják ezt az eljárást és értetlenül állnak "az újabb különadó" előtt. Úgy vélik: "az újabb különadó" vesztese Magyarország, a magyar távközlési ügyfelek és a magyar vállalkozások, mivel az adó visszaveti egy húzóágazat, a távközlési szolgáltatások fejlődését Magyarországon.


A távközlési cégek hangsúlyozzák, megértik az ország és a költségvetés nehéz helyzetét, de nem tartják célravezetőnek egy "újabb különadó" kivetését. Magyarországon jelenleg a távközlési szolgáltatást az európai átlagnál jóval magasabb terhek sújtják: az uniós átlagnál magasabb frekvencia- és koncessziós díj, 27 százalékos áfa, különadó és most egy újabb, percalapú adó is terhelné a távközlési szolgáltatásokat.


A Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország ezért arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvénytervezetet és iparági egyeztetések segítségével dolgozzon ki az ország versenyképességét nem veszélyeztető, konzisztens és fenntartható javaslatot annak az ígéretnek a szellemében, hogy 2013-tól kivezetik az ágazati különadókat - áll a közleményben.


NGM: a felső korlát felett a szolgáltatóknak nem kell adót fizetniük


A távközlési adó 700 és 2.500 forintos maximuma felett további távközlési adófizetési kötelezettség nem terheli a szolgáltatókat - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn az MTI-nek eljuttatott válaszából. Emlékeztetnek: a kormány által a távközlési szolgáltatók által fizetendő adó alapjára vonatkozóan hívószámonként havi 10 perc adómentességet biztosítana, valamint a lakossági ügyfelek hívásai után 700, a vállalati ügyfelek esetében 2.500 forintban maximálja az adómértéket. Ezen összeghatárok fölött tehát a szolgáltató nem fizet távközlési adót - fogalmaznak.


A kormány pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a Széll Kálmán Terv 2.0-ban lévő intézkedésekhez tartozó javaslatokat, közöttük a távközlési adóról szólót.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-05-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite