2019. július 20., szombat - Illés
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTelepprogram ellen tiltakoztak a romák Bátonyterenyén

Telepprogram ellen tiltakoztak a romák Bátonyterenyén


Az önkormányzat által beadott komplex telepprogram ellen tiltakoztak romák kedden a kisebbségi önkormányzat által összehívott közmeghallgatáson. Elsősorban azt sérelmezték, hogy a kisebbségi testület nem vehetett részt az előkészítésben, illetve azt kifogásolták, hogy a helyzetelemzés kedvezőtlen színben tünteti fel őket. Egy félreértés miatt határozottan visszautasították, hogy közösségi helyre kelljen járniuk fürödni.

bterenye


A Nógrád megyei Bátonyterenyén tavaly a város önkormányzata felszámolt két telepet, akkor 16 család költözött be a városba, a telepek házait pedig lebontották. A mostani projekt, a Társadalmi megújulás Operatív Program keretében meghirdetett komplex telepprogram nem számolja fel a szegregátumokat, hanem helyben avatkozna be programokkal és az életkörülmények javításával. Az önkormányzat múlt héten adta be a 150 millió forintos, 30 hónapos programra a pályázatát.


A fórumon Csikós Annamária, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke hangoztatta, a kisebbségi önkormányzat nélkül ez nem hajtható végre. Kifogásolta, hogy a 125 ember kérdőíves megkérdezése alapján elkészített úgynevezett "szükségfelmérés" szerint a megkérdezetteknek rosszak a lakás- és higiénés körülményeik, nincs lehetőségük tisztálkodásra, a gyerekkel nem tudnak otthon mit kezdeni ötéves koráig, nem tudják beosztani a pénzt, azt sem, hogyan kell gondozni a beteget, és ha van is kertjük, nem tudják művelni.


Mindez annyira felháborította a mintegy száz résztvevőt, hogy a sokszor kiabálásba torkollott rendezvényen a meghívott polgármestert szóhoz sem engedték jutni. Folyamatosan kikérték maguknak, hogy "retkesek" lennének, a városvezetőnek pedig azt kiabálták, "ne fürdőt intézzen, hanem házat".


Rákos Mártonné, a helyi családsegítő szolgálat vezetője magyarázta el, hogy a pályázati kiírás szerint létre kell hozni egy Csillagpont nevű házat, ahol kötelező tisztálkodási lehetőséget biztosítani, de ez nem azt jelenti, hogy kötelező oda bemenni. Többször csitította az indulatokat Berki Judit, a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetségének szakmai vezetője, korábbi romaügyi államtitkár-helyettes és Daróczi Sándorné, a kisebbségi önkormányzat alelnöke is, mert a jelenlévők azt kiabálták, nem kell ez a program, és a vita egy szakaszában Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP) polgármester azt mondta, segíteni akartak, de ha nem kell, visszavonják.


Végül abban egyeztek meg: a polgármester a képviselő-testület elé terjeszti, hogy a kisebbségi önkormányzatot konzorciumi partnerként bevonják a programba, valamint felülvizsgálják a kifogásolt részeket. A szükségfelmérés "szerencsétlen" megfogalmazásaiért ő és a családsegítő szolgálat vezetője is elnézést kért. A komplex telepprogramra országosan 4,7 milliárd forint nyerhető el, kötelezően előírt konzorciumi partner a programban a Türr István Képzési Központ és az Országos Roma Önkormányzat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-04-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite