2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeTeljen biztonságban az adventi várakozás

Teljen biztonságban az adventi várakozás

Elérkezett az advent, amely a karácsonyi felkészülés és a várakozás időszaka. Ilyenkor ráhangolódunk az ünnepekre és minden héten eggyel több gyertyát gyújtunk. A díszes gyertyák és a könnyen meggyulladó ünnepi dekorációk, hangulatvilágítások, a nem biztonságos égősor, a csillagszóró, vagy a tűzhelyen felejtett étel könnyen tüzet okozhat, ha nem vigyázunk. Általánosságban elmondható, hogy az adventi várakozás idején, majd az azt követő karácsonyi időszakban megnő a lakástüzek száma.

adventegy


November 29-én elérkezett advent első hétvégéje, a legtöbb helyen meggyújtották az ilyenkor szokásos első gyertyát a szimbolikus jelentőségű adventi koszorún. A fenyőágból készült adventi koszorú a fűtött lakásban hamar kiszárad és könnyen meggyulladhat, ezért csak olyan koszorút válasszunk, amelyeken a gyertyákat nem éghető alátétre helyezték. Ha mi magunk készítjük el a koszorút, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a legtöbb alapanyag, így az alapként szolgáló szalmakoszorú, a díszítő textíliák és papírok, a fenyőágak gyertya közelében könnyen lángra lobbanhatnak.


Ugyancsak hagyomány ilyenkor adventi házikót készíteni, amely lehet fából vagy papírból, és gyakran gyertya van a közepén, ami különösen tűzveszélyessé teszi. Ezen díszek elkészítésénél a látvány mellett a biztonságra is törekedni kell, a gyertyákat akár LED mécsesekkel is helyettesíthetjük, biztonságosabbá téve az ünnepkört.


Fontos, hogy a gyertyákkal díszített adventi koszorúkat és házikókat ne tegyük közvetlenül az asztalterítőre, helyezzünk alá nem éghető alátétet, ami megakadályozza a tűz továbbterjedését. Ugyancsak fontos, hogy úgy válasszuk meg ezen ünnepi kellékek helyét, hogy ne legyen semmi éghető anyag a közelükben. Egy függönyhöz közel lévő adventi koszorú könnyen komoly lakástüzet okozhat. Az égő gyertyákat pedig soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, húzza ki azokat, mielőtt elmenne otthonról, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását.

Ne adjunk esélyt a tragédiáknak! Ehhez viszont elengedhetetlen az állampolgárok felelősségteljes magatartása. Ha mégis bekövetkezne a baj, azonnal hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központjait a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó telefonszámokon!

 

Forrás: NMKVI/NÓGRÁD24

 

2015-12-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite