2019. június 24., hétfő - Iván
Keresés a tartalomban
TechnikaTeljes biztonságban ingyenes szoftverekkel!

Teljes biztonságban ingyenes szoftverekkel!

Kiemelkedően fontos ezzel a témakörrel is foglalkoznunk, hiszen számítógépünk biztonságáról magunknak kell gondoskodni. Az interneten csak úgy hemzsegnek a különféle vírusok melyek elsődleges célja, hogy kárt tegyenek számítógépünkben. Törlik adatainkat, összezavarják a programok működését és még rengeteg kártékony műveletet végeznek a háttérben, amiről egy „mezei" felhasználónak fogalma sincs. Idővel lelassul számítógépünk, lefagynak a programok, és nincs más lehetőség újra kell telepítenünk a már jól belakott operációs rendszerünket.

bizt

Mit kell tehát tennem, hogy biztonságban legyek ezektől a kártevőktől és ne kelljen folyton ezzel a témával foglalkoznom?

A legnagyobb veszélyt a számítógépre akár milyen megdöbbentően is hangzik, maga a felhasználó jelenti! A kalóz oldalak, a különböző pornográf tartalmak illetve a rengeteg reklám bannerre való ész nélküli kattintás bizony-bizony könnyen megfertőzheti számítógépünket. Így tehát ésszel netezzünk, gondoljuk, meg milyen oldalakat keresünk fel!

Ezen alapszabály betartása után nagyon fontos, hogy számítógépünk naprakész legyen. Szerencsénkre az operációs rendszer erről maga gondoskodik. Előre beállított időpontban telepíti a frissítéseket. Ne kapcsoljuk ki tehát ezt a szolgáltatást, hiszen az esetleges hibajavítások illetve rések befoltozása ezen csomagokkal érkezik.

Tűzfal:

biztegy

A következő fontos momentum a számítógép tűzfalas védelméről gondoskodni. A tűzfal az operációs rendszer elsődleges védelmi bástyája. A legújabb Windows 7-es operációs rendszert egy igen jól működő változattal vértezték fel, tehát erről a védelemről a rendszer maga gondoskodik helyettünk. A korábbi operációs rendszert használóknak vagy azoknak akik lecserélnék a beépített védelmet egy bombabiztosra remek megoldás lehet a Comodo cég által készített tűzfal>>> , mely ingyenesen letölthető a gyártó honlapjáról. Az ingyenes változathoz kapunk egy alap szintű vírusirtót is, ezt azonban ne telepítsük, találunk a piacon ennél jobbat is. Ez a program szűri a kimenő és bemenő forgalmat, blokkolja az esetlegesen kártékony kódokat és nem engedi adatainkat illetéktelen felhasználók kezére jutni.

Vírusvédelem:

biztketto

A tűzfalas védelem után a következő fontos dolog a számítógép vírusvédelme, melyre az operációs rendszer is felhívja a figyelmünket. Rengeteg ingyenes vírusirtót tölthetünk le manapság az internetről. Ki erre ki arra esküszik. Én most azonban egy olyan programot ajánlanék önöknek mely ingyenes és mindemellett még magyar változat is elérhető belőle. A microsoft saját védelmi megoldása, mely a legjobban illeszkedik az operációs rendszerhez. Ez a program pedig nem más mint a Microsoft Security Essentials>>>. A megfelelő nyelv és operációs rendszer kiválasztása után már telepíthető is.

"Így lehet bombabiztos"

Feltelepítettük az összes frissítést számítógépünkhöz, illetve elláttuk egy úgy mond alapszintű tűzfal+vírusirtó védelemmel. Egy átlagos felhasználónak ez elég lehet abban az esetben, ha nem látogatja a fent említett kártékony kódokat tartalmazó oldalakat és „ésszel internetezik". Azonban jobb félni, mint megijedni tartja a mondás. Mind a tűzfal mind pedig a vírusvédelmi programunk real time tehát valós idejű(állandó) védelmet biztosít számunkra, nem árt azonban számítógépünket bizonyos időközönként mondjuk 2 hetente egy másik programmal is leellenőrizni nem kaptunk-e esetleg fertőzést. Erre a célra a legmegfelelőbb megoldás a Malwarebytes' Anti-Malware>>>.

biztharom

Ez a program is ingyenes elérhető és magyar nyelvű. Kiváló kiegészítő védelmet jelenthet a vírusirtónk mellé. A program nem fut valós időben tehát nem is lassítja számítógépünket. Fontos megemlíteni, hogy valós idejű vírusirtóból csak is egy legyen telepítve számítógépünkre, hiszen ezek összezavarhatják egymás működését így nem tudják ellátni alap feladatkörüket sem! Ez a fent említett programmal nem fordulhat elő. Futtatása tehát 1-2 hetente ajánlott.

Az ördög a részletekben lakozik

Elláttuk számítógépünket tűzfallal, vírusvédelemmel, naprakész az operációs rendszerünk mind emellett még egy kiegészítő szoftverrel is leellenőrízzük hetente nem található-e esetlegesen valamilyen kártevő. Van még egy dolog ami nagyban hozzájárulhat operációs rendszerünk hosszantartó működéséhez! Nem elég csupán a rendszert naprakészen tartani fontos az arra telepített programokról is gondoskodnunk. Erre azonban a legtöbb embernek nincs ideje! Naponta ellenőrizgetni, hogy minden programból a legfrissebb illetve legbiztonságosabbat használjuk-e. Szerencsére manapság rengeteg program automatikusan frissül, viszont nagyon sok nem. Ne ilyen apróságon bukjunk el, telepítsünk, egy külső szoftvert mely mindezt elvégzi helyettünk. Erre a legjobb megoldás a Secunia Personal Software Inspector (PSI)>>>.

biztnegy

Ez a program minimális erőforrás igény mellett, folyamatosan figyeli, hogy a számítógépünkre telepített szoftverekből a legfrissebb verziót használjuk vagy sem. Amennyiben valamelyik program elavult lenne azonnal felajánlja a frissítést. A program szintén magyar nyelvű.


Így már ténylegesen hátradőlhetünk és biztonságban szörfölhetünk az interneten, hiszen elláttuk számítógépünket megfelelő védelemmel.

 


HÍR PORT 24/ Remenár János

 

2011-12-30

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite