2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonTeljes földcserét követelnek a devecseriek

Teljes földcserét követelnek a devecseriek


devecserTeljes földcserét követeltek a vörösiszappal szennyezett területen a devecseri önkormányzat szerda esti lakossági fórumán résztvevő helyi lakosok.


A Veszprém megyei város művelődési házában tartott fórumon a vegyi katasztrófa következményeinek felszámolását irányító devecseri és megyei vezetők válaszoltak az egybegyűlt több mint száz helyi lakos kérdéseire. A fórum résztvevői erősen kifogásolták, hogy az iszapömlésért felelős cég képviseletében senki nincs jelen. A felszólalók egyebek mellett követelték, hogy a városban és annak környékén a szennyezett területeken cseréljék ki az iszapos földet.
A devecseri és megyei vezetők hangsúlyozták: a munka fokozatosan halad előre, elsőként az utcákat és az utcai árkokat tisztítják meg, majd a házak következnek, és csak ezután a földcsere. A termőföld addig használhatatlan, az ivóvízbázist azonban a rendszeresen végzett mérések alapján nem érte károsodás, a csapvíz iható.
Toldi Tamás polgármester kezdeményezésére szavazást is tartottak a résztvevők, arról döntöttek, hogy ezentúl minden este hat órakor tartanak fórumot, amelyen átbeszélik az aktuális fejleményeket.
A szerda este inkább a kérdések, a problémák felvetésének az ideje volt, és kevésbé a válaszoké. Felmerült például, hogy miként kaphatna szabadságot az olyan károsult, akinek - mint a helyiek fogalmaztak; "szerencsére van munkája", de - az év utolsó harmadára már nemigen maradt szabadnapja, ugyanakkor minden idejét leköti a házában, lakásában derékig álló mérgező iszap eltakarítása.
Előkerült az a probléma, hogy jár-e kártérítés olyan autótulajdonosnak, akinek elsodorta a kocsiját a hétfői lavina, de nem Devecserben van a bejelentett lakhelye. Volt, aki azt kérdezte, hogyan szerezhetne az iszaptengerbe süllyedt személyi okmányai helyett újat, a katasztrófától függetlenül is szorult élethelyzete iránti méltányosságból kedvezményesen, vagy ingyen. A helyi vezetők minden esetben hangsúlyozták, hogy nemcsak Devecser és a megye támogatja a vörösiszap-katasztrófa áldozatait, hanem a kormány és az egész ország lakossága is.
Mindenki azon dolgozik, hogy minél hamarabb visszatérhessen a város és lakóinak élete a rendes kerékvágásba, és fokozatosan enyhülnek is majd a gondok. Zsédenyi Imre Veszprém megyei főjegyző például ígéretet tett arra: jogsegélyszolgálatot építenek ki Devecserben, hogy legyen hova tanácsért fordulni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite