2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
NagyvilágTeljes káoszba döntötte Nagy-Britanniát a hó

Teljes káoszba döntötte Nagy-Britanniát a hó


angol repterTeljes káoszba döntötte Nagy-Britanniát szombaton a néhány nap szünet után évtizedek óta nem látott havazásokkal, kemény fagyokkal visszatért sarkvidéki tél. Az időjárás miatt le kellett zárni a legnagyobb brit repülőtereket, amelyeken számos budapesti járatot is töröltek.


Szombat reggel mínusz 12-18 fok közötti hőmérsékleti mélypontokat mértek országszerte, és napközben sem volt melegebb mínusz 5-8 foknál, vagyis jelenleg 10-12 fokkal hidegebb van Nagy-Britanniában az ilyenkor szokásosnál.
A brit meteorológia szombaton ismertetett előzetes adatai szerint száz éve nem volt olyan hideg a brit december, mint az idei.
Szombaton szinte egész nap sűrűn havazott a legtöbb országrészben.


A legnagyobb hóvihar a déli térségeket érte el, beleértve Londont, ahol hosszú ideje nem tapasztalt, kitartó havazás volt. A brit fővárost szombat estére 25 centiméteres összefüggő hótakaró borította be.
A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér közül csaknem egész nap zárva volt Gatwick, amely este ugyan megnyílt, ám szinte ezzel egy időben be kellett zárni Heathrow-t és Lutont. Mindhárom repülőtérre közlekednek járatok Budapestre, és ezek közül szombaton többet is törölni kellett.
Törölték a British Airways Heathrow és Ferihegy közötti délutáni, illetve esti járatait, valamint az easyJet és a Wizz Air egy-egy lutoni járatát is.


Gatwick és Budapest között a Malév és az easyJet közlekedtet járatokat; ezek közül szombaton az easyJet ferihegyi járatát törölték.
Nem volt jobb a helyzet a közúti közlekedésben sem. Országszerte utak százait zárták le a hó és a jegesedés miatt. Manchester közelében, az M6-os autópályán autósok ezrei töltötték járműveikben a szombatra virradó sarkvidéki éjszakát a kialakult hatalmas torlódás miatt.
Az országos közútfenntartó cég - a Highways Agency - szombaton felhívásban kérte a lakosságot, hogy ha nem szükséges, senki ne induljon útnak.
A havazás milliók utazási terveit döntötte romba, ugyanis a britek hagyományosan ezen a karácsony előtti hétvégén kelnek útra tömegével, hogy meglátogassák szeretteiket. Normális körülmények között e hétvégén hozzávetőleg 18 millió jármű közlekedne a brit utakon.


A repülőterekről kétmillióan utaztak volna napsütötte üdülőhelyekre.
Az időjárástól a kiskereskedelem is tart. A karácsony előtti utolsó hétvégén átlagosan tízmillióan keresik fel az üzleteket Nagy-Britanniában, és csak a londoni West End híres bevásárlónegyedének boltjai összesen 130 millió font (43 milliárd forint) forgalomban reménykedtek szombatra és vasárnapra, ám a kiskereskedelmi szövetség képviselője szerint félő, hogy a nagy hideg és a havazás otthon tartja a vásárlókat.
Azok sem járnak azonban feltétlenül jól, akik az interneten próbálják megrendelni a karácsonyi ajándékot, a csomagküldő szolgálatok figyelmeztetése szerint ugyanis az útviszonyok miatt előfordulhat, hogy a megrendelt árucikkek nem érkeznek meg időben.


A futballrajongók tízezreinek is csalódniuk kellett: a behavazott pályák és a stadionokhoz vezető utak lezárása miatt a Premier League - az angol felső osztály - szombatra és vasárnapra tervezett több mérkőzését elhalasztották. Így már a kezdés előtt lefújták a legnagyobb érdeklődéssel várt meccset, a Chelsea és a Manchester United vasárnapi londoni összecsapását is.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite