2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
ItthonTeljes támogatást kapnak a Szentföldre zarándokló magyarok

Teljes támogatást kapnak a Szentföldre zarándokló magyarok


Semjén ZsoltMagyarország és a Szentföld kapcsolatait tekintette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka szombati budapesti találkozóján. A kormányfő-helyettes a találkozó után maximális támogatást ígért a szentföldi magyar zarándoklatoknak.


Semjén Zsolt újságíróknak elmondta: elkötelezettek abban, hogy maximálisan támogassák a szentföldi magyar zarándoklatokat, illetve, hogy az ott élő keresztényeket segítsék. Ennek nagyszerű eszköze a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend, amelynek több tagja is jelen volt a megbeszélésen.
A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagenddel való diplomáciai megállapodást 2000-ben kötötték meg az első Orbán kormány idején. Akkor kitűnően működött, az utóbbi években azonban mintha kiürült volna - jegyezte meg.


Ezt szeretnék most ismét élettel megtölteni, és megtalálni az egyházi és állami forrását annak, hogy a magyar zarándokok minél nagyobb számban látogassanak el a Szentföldre, illetve a felszentelés előtt álló kispapok kapjanak egy szentföldi zarándoklatra lehetőséget. A finanszírozásra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: ez alapvetően egyházi feladat, ugyanakkor az egyházak támogatása az állam dolga, a kettő így összeér.


Semjén Zsolt a pátriárka augusztus 20-i meghívását szimbolikusnak nevezte, hiszen mint mondta, Magyarország a kereszténységet végeredményben Jeruzsálemtől kapta. Szent István fontosnak érezte, hogy a keresztény királyság megalapítása után zarándokházat hozzon létre Jeruzsálemben - emlékeztetett.
Kiemelte: miután mi magyarok a Szentföldről kaptuk a kereszténységet, nem feledkezhetünk meg az ott élő keresztényekről, fontos, hogy ott megmaradhassanak.


Elmondta még, annak is örülnek, hogy a ferences rend égisze alatt, a szentföldi keresztények és Magyarország között kulturális kapcsolat alakult ki. Ennek keretében a betlehemi kórus Magyarországra látogatott, s ezt a látogatást a ferencesek ősszel viszonozzák majd.


Fouad Twal a találkozó után azt mondta, nagyon hálás a magyar kormánynak a támogatásért. Az egyházi vezető arra bíztatott mindenkit, látogasson el a Szentföldre, ismerje meg gyökereit.
A pátriárka a legfontosabbnak a békét nevezte a Szentföldön, hogy Jeruzsálem betölthesse igazi szerepét.
Sok-sok éve ugyanis Jeruzsálem nem a béke, hanem az erőszak és az ellenségeskedés városa - fogalmazott. Kiemelte: békét akarnak építeni, hídként szeretnének szolgálni az izraeliek és az arabok között.
Fouad Twalt 2008-ban nevezte ki XVI. Benedek pápa az idős kora miatt visszavonuló, 75 éves - ugyancsak palesztin - Michel Sabbah helyére.


Az új latin pátriárka 70 éves, a pápa megbízásából 2005 óta volt a még II. János Pál által, több mint húsz évvel ezelőtt kinevezett Sabbah koadjutora - a pátriárkát segítő, utódlási joggal rendelkező, különleges jogokkal fölruházott érsek. Megválasztották az észak-afrikai püspöki konferencia elnökének is.
Fouad Twal Jordániában született 1940-ben, 1966-ban szentelték pappá, s Rómában a lateráni egyetemen szerzett kánonjogi diplomát. Szentszéki diplomataként Hondurasban, Németországban és Peruban is szolgált. 1992-ben nevezték ki püspökké, majd három év múlva érsekké.

 


Forrás:MTI/HÍR PORT24

2010-08-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite