2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
NagyvilágTemetésen gyűlik össze a Kennedy-klán

Ismét temetésen gyűlik össze a Kennedy-klán


Ismét gyász miatt sereglik egybe szombaton az Egyesült Államok leghíresebb és egyik legbefolyásosabb politikus dinasztiája, a Kennedy klán: ekkor temetik el ugyanis Mary Richardson Kennedyt, aki felakasztotta magát a New York állambeli Bedfordban lévő családi kúriában, és három nappal ezelőtt találtak rá.

temetesegy

Az asszony az ifjabb Robert F. Kennedy, a néhai szenátor, igazságügyi miniszter és demokratapárti elnökjelölt fiának felesége volt. Az idősebb Robert F. Kennedyt, csakúgy, mint a bátyját, John F. Kennedy elnököt, a hatvanas években meggyilkolták.

A búcsúztatás péntek este halottvirrasztással kezdődött a bedfordi házban. A gyászmisét szombaton a város Szent Patrik katolikus templomában tartják, és Manhattanben is lesz egy külön, privát búcsúceremónia. Az 52 évesen meghalt Mary Kennedyt a család temetkezési helyén, a Massachusetts állambeli Hyannisportban helyezik végső nyugalomra.

Mary Kennedy, aki már két éve külön élt a férjétől, alkohol- és gyógyszerfüggő volt. A házasságból négy gyerek született. Az asszony halála nyomán ismét a figyelem középpontjába került az amerikai "királyi család" tragédiasorozata, amely 1963-ban kezdődött John F. Kennedy (JFK) dallasi meggyilkolásával. Az öccsével, Roberttel 1968-ban végzett egy merénylő.

Több mint három évtizeddel később 1999-ben az ifjabb John F. Kennedy a maga vezette repülőgéppel tengerbe zuhant a massachusettsi Martha's Vinyard közelében. Vele együtt halt meg a felesége, Carolyn Bessette Kennedy és a sógornője, Lauren Bessette. David Kennedy 1984-ben kábítószer-túladagolásban, Michael Kennedy pedig 1997-ben síbalesetben vesztette életét. Mindketten az idősebb Robert F. Kennedy fiai voltak.

Mary Kennedy a társalapítója volt a Food Allergy Initiative nevű szervezetnek, amely az ételallergia elleni küzdelem legnagyobb privát szponzora. Az asszony támogatta az asztma gyógyítására irányuló kutatásokat is, és a építészként a "zöld architektúra" követője volt. Férjével közösen, Kennedy Green House címmel könyvet jelentetett meg. Az ifjabb Robert F. Kennedy kiemelkedő ügyvéd környezetvédelmi ügyekben.

A pár 1994-ben kelt egybe, mindössze egy hónappal azután, hogy az ifjabb Robert F. Kennedy elvált az előző felségétől és két legidősebb gyermeke anyjától, Emily Blacktől. Az esküvő idején az ara, Mary Richardson hathónapos terhes volt.

Robert F. Kennedy két évvel ezelőtt benyújtotta a válókeresetet a felesége ellen, de a házasságot nem bontották fel. 2010. május 13-án, egy nappal a válási folyamat beindítása után a rendőrség veszekedés miatt kiszállt a Kennedy-házhoz. A férj szerint az asszony ittas volt.

Mary Kennedyt két nappal később letartóztatták, mert részegen vezetett. 2010 augusztusában azért vették őrizetbe, mert gyógyszer hatása alatt, kábultan ült autóba. Az ügyben 2011 júliusában azonban felmentették, mert a gyógyszert orvosi utasításra vette be.

A népes Kennedy-dinasztiának 2010 januárjáig mindig szolgált legalább egy tagja Washingtonban azóta, hogy a későbbi elnököt, JFK-t 1946-ban képviselővé választották. Ő volt az Egyesült Államok eddigi legnépszerűbb és egyben egyetlen római katolikus elnöke.

Az utolsó Kennedy, aki a szövetségi kongresszusban szolgált, Patrick Kennedy Rhode Island-i képviselő (a 2009-ben elhunyt Edward Kennedy massachusettsi szenátor fia) volt. A családnak ugyanakkor újra esélye van bekerülni az országos politikába, mert a 31 éves Joseph Kennedy III, az idősebb Robert F. Kennedy unokája képviselőjelölt Massachusettsben. Az apja, Joseph Patrick Kennedy II 1987 és 1999 között ugyancsak tagja volt a szövetségi alsóháznak.

A Kennedy-klán legutóbbi politikai kísérletei sikertelennek bizonyultak. Kathleen Kennedy Townsend (Robert lánya) 2002-ben sikertelenül próbálkozott Maryland állam kormányzói hivatalának elnyerésével, Caroline Kennedynek (JFK lányának) pedig nem akadt elegendő támogatója a Demokrata Pártban, hogy harcba szállhasson Hillary Clinton 2008-ban megüresedett New York-i szenátori helyéért.

Noha a család felemelkedését a politikának köszönhette, a dinasztiaalapító - a "nagy fivéreknek": JFK-nek, Robertnek és Edwardnak az apja - Joseph Kennedy nem jutott választott funkcióhoz Washingtonban. Franklin Delano Roosevelt elnök kormányzása idején azonban a szövetségi tőzsdefelügyelet első elnöke, majd Amerika londoni nagykövete volt.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite