2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
ItthonTengernyi víz borítja Észak-Magyarországot! Akár hatmilliárd is lehet az árvízkár

Tengernyi víz borítja Észak-Magyarországot! Akár hatmilliárd is lehet az árvízkár


Égnek a vonalak a biztosítótársaságoknál, az elmúlt 24 órában valamelyest csökkent az árvíz miatt kitelepítettek száma, a vasúti forgalom továbbra is sok helyen akadozik, országszerte 96 útszakasz van víz alatt, egy ház pedig összedőlt Szendrőn az árvíz miatt. Az elmúlt huszonnégy órában 2093-ról 1428-ra csökkent az árvíz miatt kitelepítettek száma. Több helyen jelenleg is akadozik a vasúti közlekedés, a közutakon 96 útszakasz van víz alatt. A Sajón már megkezdődött az apadás.

árvíz01


Több mint 770 kilométeren tart a védelmi készültség, ebből 130 kilométeren - a Sajón és a Hernádon - rendkívüli a készültség mértéke - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkára. Kóthay László beszámolt arról is, hogy egyre nő a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban.

Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, ám az utóbbin már megkezdődött az apadás. Kritikus a helyzet Edelénynél, ahol az éjszaka átfolyt a Bódva a töltés fölött. A vízügyi szakemberek azóta zúzott kővel stabilizálták a gátat.

Harmadfokú a készültségi fokozat 338 kilométernyi védvonalon: a Zagyván, a Tarnán és a Taktán. Másodfokú készültséget tartanak fenn a vízügyi szakemberek 234 kilométer hosszon, az Ipolyon, a Túron, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.
Összedőlt egy ház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn kedden, miután napok óta mosta a megáradt Bódva.

árvíz4


Varga Zoltán ügyvivő önkormányzati miniszter elmondta: mintegy négyezren védekeznek a gátakon, a költségek megelőlegezésére 800 millió forint áll rendelkezésre. Az eddigi mintegy tízezer bejelentés alapján az előzetes becslések szerint összesen 4-6 milliárdos lehet az árvízkár - közölte Kisbenedek Péter, a Magyar Biztosítók Szövetségének elnöke.

Továbbra is akadozik a vasúti közlekedés, sokfelé nem járnak a vonatok, illetve járatok maradnak ki kedden is.
A Mávinform tájékoztatása szerint a Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vonalon Vámosgyörk és Jászapáti között, a Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között, a Miskolc-Tornanádaska vonalon Tornanádaska és Sajóecseg között, valamint a Budapest-Hatvan-Somoskőújfalu vonalon Hatvan és Pásztó között helyettesítik buszok a vonatokat.

Az erős szél miatt Rákos és Pécel között fák dőltek a felsővezetékre, egy mozdony áramszedője pedig eltörött, emiatt áll a vasúti forgalom. Több fővárosi elővárosi vonat még nem tudott elindulni, így a százhalombattai és tárnoki járat sem.

Az erős esőzések miatt keddre az előző napinál is több, összesen 96 útszakasz került víz alá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által üzemeltetett mintegy harmincezer kilométernyi úthálózaton belül közölte a cég sajtószóvivője az MTI-vel.A legtöbb kár az észak-magyarországi, illetve a dél-dunántúli utakon keletkezett, de a folyamatos esőzések miatt komoly gondokkal küzdenek Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest és Veszprém megyében is - mondta Pécsi Norbert Sándor, hozzátéve, hogy a társasághoz tartozó úthálózatban eddig több száz millió forintnyi kár keletkezett.

A sajóecsegi diákok nem a helyi középiskolában, hanem Miskolcon érettségiztek fizikából kedden az árvíz miatt - közölte Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke kedden az MTI-vel.
icskén is lakóépületeket veszélyeztet a víz
A felduzzadt, áradó Szent László patak húsz lakóépületet veszélyeztet Bicskén; a 70 centiméter magas vízzel körülvett házakban lakó családokat kedden a Csokonai iskolába telepítették ki - mondta el a város polgármestere az MTI-nek.

A Kanizsai utcából már hétfő este ki kellett telepíteni három családot - tette hozzá Tessely Zoltán (Fidesz- KDNP). A polgármester - aki maga is részt vesz a védekezésben - elmondta: a városban három utcában veszélyezteti a víz a lakóépületeket.

Kritikus a helyzet a település határában húzódó, 28 hektáros Mányi halastórendszernél, az 1-es tó gátja szorul megerősítésre.

Mintegy kétszázan dolgoznak a gát magasításán. A helyi lakosok segítséget kaptak a vám- és pénzügyőrségtől, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól, a bicskei kapitányságtól és a helyi vállalatoktól is.

A helyzet azért kritikus, mert ha átszakadna a gát, a kiömlő víztömeg Bicskén három utcát, a Szent László patak völgyében pedig három települést veszélyeztetne.
Edelényben újabb városrész került víz alá
Elképzelhető, hogy újabb városrészt kell kiüríteni Edelényben, a település északi részén. A helyi védelmi bizottság délután ül össze.

Jelenleg négy-ötezer ember védekezik Edelény északi részén. Molnár Oszkár, a település független polgármestere, a helyi védelmi bizottság vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy homokkal és zúzalékkal próbálják megerősíteni a töltést.

A helyi védelmi bizottság délután ül össze, a megbeszélésen fontolóra veszik ennek a résznek az esetleges kiürítését is. A polgármester szerint közvetlen életveszély nincs.

A helyben dolgozó vízügyi szakemberek az MTI-t arról tájékoztatták, hogy nagyon kicsi, körülbelül 3 centiméteres apadás tapasztalható a Bódván a reggeli órákhoz képest.

árvíz06

árvíz06

árvíz06

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite