2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Zöld zónaTerelőfalakkal óvják a telelőhelyükre vonuló barna varangyokat

Terelőfalakkal óvják a telelőhelyükre vonuló barna varangyokat


Csaknem 159 millió forint értékű uniós támogatással valósult meg a környezeti és energetikai operatív program (KEOP) pályázati forrását felhasználva az a komplex élőhely-rekonstrukció, amellyel Szengotthárd közelében a máriaújfalusi Hársas-tó térségében megóvják a telelőhelyükre vonuló barna varangyokat.

terelofalakegy

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása szerint a projekt segítségével egy évtizedes természetvédelmi problémát oldottak meg. Máriaújfaluban a Hársas-tó menti közúton a gépkocsik tavasszal és ősszel tömegesen gázolták halálra a szaporodó-, illetve telelőhelyükre az úton keresztül vonuló barna varangyokat.

Az állatok szaporodóhelyként használják a mesterséges tavat, a telet pedig a tavat körülvevő erdőkben töltik. A tó és az erdő között húzódó közúton való biztonságos átkelésüket az elmúlt tíz évben az igazgatóság munkatársai és önkéntes természetvédők segítették: kézi erővel, vödrökbe gyűjtve vitték át a békákat a túloldalra.

A most lezárult beruházás végleges megoldást jelent a kétéltűeket veszélyeztető problémára. Mintegy 1,5 kilométer hosszan terelőfal épült az út két oldalán, amely megakadályozza, hogy az állatok az úttestre jussanak. A terelőfalakat az úttest alá beépített 12 átjáró köti össze, ezeken át a védett állatok zavartalanul juthatnak el céljukhoz.

A beruházás megvalósulását követően az igazgatóság munkatársai figyelemmel követik majd, hogy a vonuló kétéltűek milyen számban kelnek át az átjárókon, és hogyan alakul létszámuk az őket fenyegető legfőbb veszélyforrás megszüntetését követően.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-10-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite