2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonTeret neveznek el Elvis Presley-ről Budapesten

Teret neveznek el Elvis Presley-ről Budapesten


A legendás énekesről nevezi el a főváros az egyik forgalmas közteret vagy útkereszteződést.

Elvis Presley01


Elvis Presley-ről neveznek el teret, illetve útkereszteződést Budapesten, és díszpolgárrá is avatják. Tizenkét lehetséges helyszín közül választhatnak az internetezők a budapest.hu portálon.


Tarlós István főpolgármester szavai szerint azért szeretné megőrizni az amerikai énekes emlékét a magyar főváros, mert Elvis Presley az 1956-os forradalom idején kiállt a magyarok mellett. 1957 januárjában egy televíziós műsorban a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dal éneklésekor arra kérte a nézőket, adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak, és küldjenek nekik csomagokat - áll az indoklásban.


A főváros vezetése javasolja azt is, hogy Elvis Presley-t a magyarországi forradalom eszméivel való őszinte együttérzéséért, az országban esett áldozatok megsegítése, illetve a forradalom eseményeinek amerikai népszerűsítésében vállalt kiemelkedő szerepéért Budapest díszpolgárává avassa.


A főpolgármester a jelenlegi helyett egy másik budapesti teret nevezne el Moszkváról, így a valamikori Széll Kálmán tér visszakaphatná eredeti nevét. Tarlós István egy kérdésre "személyes" javaslataként arról beszélt, hogy Budapest egy kellemes, de kevésbé frekventált pontján "meg lehetne engedni" egy kis ortodox kápolna megépítését, és ennek a helynek a környezetét lehetne elnevezni Moszkváról. Mint mondta, ez egy gesztus lenne, ahogy az is, hogy utána a jelenleg Moszkva nevét viselő, korábban Széll Kálmán teret vissza lehetne keresztelni.


A főpolgármester a kérdés kényességével kapcsolatban úgy fogalmazott: "mi kicsik vagyunk, ők nagyok, rossz viszonyt nem volna értelmes ápolni". Úgy vélte, tekintettel kell lenni a két ország közötti gazdasági kapcsolatokra, valamint arra, hogy az "orosz érzelmes nép".


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-03-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite